JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Civing-utbildning till Norrköping
Vid årsskiftet 2002-03 examineras de första civilingenjörerna från Industriell elektronik. De är då inte bara Norrköpings första civilingenjörer, utan också de första som fått en sant holistisk utbildning inom elektronikområdet.

Nästa höst tar 60 teknologer plats i det då nybyggda Centrum för Teknik och Naturvetenskap i Norrköping. De kommer då att påbörja en utbildning som inte liknar någon annan i Sverige. Åtminstone ser det så ut i den beskrivning som nyligen kom från Universitetet i Linköping, den skola som organiserar utbildningen i Norrköping.

Tonvikten ligger på närhet till industrin, kunskapsbredd och insikt om produktutveckling. Man frestas ta till det utslitna ordet helhetssyn.



Mentorer från industrin


Studierna ska bedrivas i projektform där rollspel, språk och offentligt framförande ska bli naturliga delar av utbildningen. Ett antal mentorer från industrin i regionen ska ledsaga grupper om 15 teknologer under hela utbildningstiden.

I den lista på åtta punkter som beskriver vad utbildningen ska leda till kommer begreppet baskunskaper på åttonde och sista plats.

Upplägget sägs vara konstruerat med tanke på att locka en större andel kvinnliga sökande än andra elektronikutbildningar lyckats med.

- Men först och främst vill vi skapa en utbildning som är relevant för industrin om 5-10 år, poängterar Lars Hultman, utbildningsansvarig för den nya linjen.

- Då tror vi att de nykläckta civilingenjörerna måste ha kortare startsträcka än idag. De måste veta hur industrin arbetar och känna till produktutveckling i olika faser, fortsätter han.



Lärarbrist


Att utbildningen förläggs till Norrköping beror enligt Hultman på att Östergötland är en elektroniktät region, att Norrköpings kommun ställt upp på ett föredömligt sätt med lokaler för såväl undervisning som studentboende och inte minst på det lokala näringslivets entusiasm.

Ett problem som Lars Hultman kommer att få brottas med är bristen på lärare i elektronik och produktion.

- Men regeringen har föreslagit två nya professurer i elektronikproduktion. Vi hoppas att den ena hamnar i Norrköping, säger han.

De 60 studenter som tas in första året kan mycket väl följas av större årskullar. Totalt väntas Linköpings tekniska högskola öka antalet nyintagna markant år 1998. Hur många som tas in just på linjen för Industriell elektronik avgörs dock bland annat av söktrycket, alltså hur många gymnasister som söker sig till utbildningen.

Adam Edström

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)