JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Northvolt larmar: Vi är beroende av ryska metaller 

Ryska invasionen av Ukraina ger ytterligare ett skäl till att underlätta för gruvdrift inom EU.  Det är budskapet i en opinionstext som Northvolt publicerar på sin hemsida idag.

Problemet är att Northvolts renaste källa till nickel är ett erbjudande från en rysk leverantör. 

Inga myndigheter kräver att Northvolt avstår från ryskt nickel, men det är ändå ett etiskt problem med tanke på den ryska invasionen av Ukraina.

Företaget kontrasterar det ryska nicklet mot Indonesiskt nickel, som har extremt höga klimatavtryck.

En dålig lösning vore att byta det ryska nicklet mot indonesiskt. Northvolts hållbarhetschef Emma Nehrenheim konstaterar för tidningen Dagens Industri att det finns en risk att kriget i Ryssland gör att miljöförstöring i andra delar av världen anses acceptabel och etableras.

– Jag är lite orolig för att man ska börja se mellan fingrarna på grund av det här. När en industri väl är uppbyggd är det inte så lätt att ändra sig, säger Emma Nehrenheim.

Samma problem finns med alumium, kobolt, palladium och platina – det är tillgångar som hämtas från Ryssland.

 En bra lösning enligt Northvolt – som bolaget propagerar för redan sedan tidigare – vore att underlätta för öppnandet av gruvor i Europa. 

EU borde agera mot ryska metaller på samma sätt som EU försöker frigöra sig från beroendet av rysk gas, tycker Northvolt.

Läs hela texten här (länk). 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)