JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Pontus, Helge, Stefan och Raoul i årets Heta Stol
En teknisk chef på ett svenskt storföretag, en norsk mönsterkortsproducent, en lysdiodsentreprenör och en innovationscoach - så kan årets fyra gäster i Heta Stolen beskrivas. De fyra - Pontus de Laval, Stefan Larsson, Helge Nilsen och Raoul Stubbe - kommer att utfrågas av Elektroniktidningens redaktör Adam Edström under mässan Electronix.
Det populära mässinslaget Heta Stolen återkommer förstås på Electronix. Här brukar Elektroniktidningens redaktör Adam Edström grilla ett antal aktuella företrädare för svensk elektronik och så sker även i år. Heta Stolen gästas i år i tur och ordning av Saabs teknikchef Pontus de Laval, Optogas vd och grundare Stefan Larsson, Elprints vd Helge Nilsen samt innovationscoachen Raoul Stubbe på Stockholm Innovation & Growth.

Obemannade flygplan nästa JAS?
Image
Pontus de Laval

Kan obemannade flygplan bli nästa stora elektronikprojekt för Saab? Företaget har börjat marknadsföra sina egna obemannade flygfarkoster Skeldar, Sharc och Filur, och man deltar i EUs satsning på det obemannade stridsflygplanet Neuron.

I Heta Stolen sitter Saabs teknikchef Pontus de Laval, som ska få svara på vilka som är de värsta tekniska utmaningarna, vilken elektronik som krävs för att skapelserna inte bara ska flyga utan också utföra såväl militära som civila uppdrag, och vad som står på Saabs önskelista från kunder, bransch, högskolor och myndigheter. Pontus de Laval sitter i Heta Stolen på tisdagen den 5 september klockan 16.

Lysdioder sparar kärnkraftverk
Image
Stefan Larsson

Lysdioder är både effektivare och tåligare än glödlampor och lysrör, och priset faller radikalt. Entusiasterna säger att lysdioder kan spara energi motsvarande flera kärnkraftverk. Ändå dominerar klassiska ljuskällor i hem, på kontor, i fabriker och i bilar. Varför har inte lysdioderna nått längre? Hur svårt kan det vara?

Stefan Larsson vet. Han startade lysdiodsfirman Optoga för två år sedan och lanserade i våras en serie egenutvecklade moduler med lysdioder som ska ta upp kampen med glödlamporna. Och han har sålt miljontals lysdioder till den svenska industrin. Stefan Larsson kommer till Heta Stolen den 6 september klockan 11.00

Norska mönsterkort - varför?
Image
Helge Nilsen

Fabrik efter fabrik för mönsterkort läggs ned i hela västvärlden. Men norska Elprint går som tåget. I Heta Stolen får företagets grundare och vd Helge Nilsen svara på frågor om varför det går så bra att göra mönsterkort i Norge, varför företaget investerar miljontals kronor i ny utrustning, hur hård konkurrensen är från Sverige, Östeuropa och Kina, hur RoHS och WEEE påverkar affärerna och om hur det gått att samarbeta med svenska bolag som Elfa och Cadint. Samt vad han tror krävs för att nordisk elektronikproduktion ska nå en ny storhetstid. Helge Nilsen kommer till Heta Stolen onsdagen den 6 september klockan 16.

Från idé till världsledande i praktiken
Image
Raoul Stubbe

Att starta ett företag är lätt - att driva upp det till globalt ledande i sin nisch är svårare. En som lyckats är Raoul Stubbe, som var med och grundade Proximion 1997, ett företag som lockade investerare att satsa 170 miljoner kronor på övervakningssystem för optiska nät.

Raoul Stubbe har bytt sida - numera coachar han färska entreprenörer mot stordåd inom Sting, Stockholm Innovation & Growth. I Heta Stolen får han svara på frågor om vad som krävs för att en idé ska vara gångbar, fallgropar som bör undvikas, vad riskkapitalister letar efter och vilka personliga egenskaper en entreprenör inte kan vara utan. Raoul Stubbe gästar Heta Stolen den 7 september klockan 11.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)