JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 19 september 2020 VECKA 38
I förra veckan visade Volvo upp sin viktigaste bil på mycket länge – Volvo V40 –  på bilmässan  i Geneve. Nu avslöjar svenska Optoga att företaget skapat den funktionella, extremt energisnåla och kostnadseffektiva lysdiodbaserade belysningsmiljön som ska sitta i alla Volvos nya bilmodeller de kommande fem åren.
– Vi har under många år haft ett samarbete med Volvo personvagnar. När de började utveckla plattformen som V40 baseras på fick vi uppdraget att hjälpa dem ta fram en bättre och energisnåare belysning för kupé och bagageutrymme, säger Stefan Larsson, vd på Optoga.

Optoga är specialist på lysdiodsteknik, en teknik som Volvo dock ifrågasatte initialt både vad gäller kostnad och kvalitet på ljuset. Efter två års utvecklingsarbete står det klart att färgåtergivningen är extremt god. Den når hela RA 92, vilket ligger högre än dagens befintliga krav inom medicinsk belysning. 

– Vi har även lyckats behålla lösningen kostnadsneutral, vilket var överraskande för många, säger Marcus Björkman, försäljningschef på Optoga.

Visserligen är LED-ljuskällan dyrare än vanliga glödlampor, men Optogas lösning har inbyggda digitala funktioner som  förenklar installation, kablage och styrsystem vilket gör att den inte blir dyrare än glödlampsalternativet om man slår ut kostnaden på helheten.

Ytterligare en intressant detalj är att energiförbrukningen hos bilens innerbelyning minskat med hela 90 procent, i och med att lysdioder ersatt glödlamporna. Detta trots att ljuset inte enbart används där det är helt nödvändigt – som i instrumentpanelen –  utan i lika stor utsträckning för att underlätta och skapa en stämning i bilen.

När en dörr exempelvis öppnas lyser ljuskällor upp marken som föraren ska kliva ut på och i bagageutrymmet lyser flera ljuskällor upp utrymmet för att undvika att stora föremål skymmer ljuset.

– En annan detalj är att växelspaken är transparant, så den lyser, säger Marcus Björkman.

Han avslöjar också att Volvo ska använda företagets lysdiodsplattform brett framöver.

– Samma plattform kommer på alla nya Volvobilar fram till år 2017, förklarar  Marcus Björkman.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)