JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kick-off för nya Intelcheferna

Kick-off för nya Intelcheferna

Intels utvecklarkonferens i San Francisco förra veckan blev ett slags ”kick-off” för Intels nya ledarduo  Brian Krzanich och Renee James.  Den globala elektronikindustrins toppchefer, utvecklare och formgivare var där och lyssnade.
I början av maj utsågs de båda Intel-långvägarna Brian Krzanich och Renee James till processorjätten Intels nya CEO respektive President. (Länk till Elektroniktidningens artikel).

Spekulationerna om vem som skulle efterträda vd Paul Otellini hade då pendlat mellan säkra kort ur Intels egen veteranpool och en outsider som skulle kunna skaka om Intel och bryta beroendet av den tynande pc-industrin.

Men styrelsen tog det säkra för det osäkra och valde två Intel-veteraner att dela på ledarskapet.

Brian K Krzanich är den sjätte vd:n i Intels historia. Han började på Intel som ung kemiingenjör redan 1982 och stakade ut en spikrak karriär åt sig inom Intels produktion och teknikutveckling.

Han har varit fabrikschef för flera av Intels halvledarfabriker och han har varit ansvarig för införandet av de nya processgenerationerna genom Intels hela produktionsorganisation. Man kan säga att det är han som byggt upp Intels moderna chipproduktion.

Nu visade han upp allt det nya som ska ta Intel in den nya världen av lätta, bärbara it-prylar och strömsnåla kretsar för Internet-of-Things, nu när pc-marknaden urholkas för varje dag som går. (Länk till artikel Tokras för pc-försäljningen).

1. Bay Trail, Intels första 22nm SoC, aviserades i våras och släpptes i samband med San Francisco-konferensen. Bay Trail är en hel familj av strömsnåla processorer som bygger på Intels Silvermontarkitektur. Till exempel Bay Trail-T som är Intels första flerkärniga SoC och kraftfullaste för surfplattor. Intel kommer att lansera 64-bitarsstöd för surfplattor i början av nästa år.

2. Quark är en helt ny processorfamilj som ska bli Intels spjutspets in på den industriella Internet-of-Thingsmarknaden. Där finns bland annat hela bilindustrin med sitt behov av prylar som kopplar upp bilen mot internet för att inte tala om IoT-pionjärerna inom värmereglering, belysning och hemmaprylar som styrs över mobiltelefoner.

3. XMM 7260 LTE-modem är Intels nästa generation plattform för mobilt bredband. XMM 7260  är under utveckling och väntas lanseras under nästa år.

– Smartphones och surfplattor är inte slutstationen. Nästa våg är ännu inte helt tydligt definierad men vi kan ana att det handlar om datorer på kroppen, sofistikerade sensorer och robotar, sa Brian Krzanich när han visade upp Quarkchipet och tänkbara applikationsområden under sitt öppningstal på utvecklarkonferensen.

Läs Brian Krzanichs tal här.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)