JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ABB styr hemmet med rösten

Denna vecka är mässornas vecka, både Embedded World och Mobile World Congress är i full gång. Men om en knapp månad öppnar portarna till mässan Light&Building i Frankfurt. Här kommer ABB för första gången att demonstrera röststyrning för smarta hem i sin enorma monter på hela 1 400 kvadratmeter.

För två år sedan demonstrerade ABB free@home på Light&Building. Det handlar om en lösningen som enligt ABB enkelt gör ditt hem smartare. Allt från markiser, belysning, värme, luftkonditionering eller dörrkommunikation kan styras via en knapp på väggen, din dator, smarta telefon eller surfplatta.

Nu laddar företaget för nästa steg. När årets Frankfurtmässa slår upp dörrarna den 13 mars visar ABB för första gången upp sin andra generation av free@home, där röststyrning adderats. Upp till 60 olika funktioner i hemmet kan styras med din röst, hävdar ABB. Samma funktioner som tidigare krävt knapptryckningar.

– Vårt mål är att göra hemautomation enklare än någonsin och ABB-free@home skapar ett nytt utrymme på marknaden. Vi fortsätter att lägga till nya funktioner och vår senaste röststyrningsfunktion gör det ännu bekvämare för användarna, säger Mike Mustapha, chef för ABB:s affärsenhet Building Products.

Än så länge förstår systemet enbart engelska, det kan vara i form av naturligt tal eller kommandobaserat tal. Du kan alltså endera säga ”you can light the lamp in the living room” eller ”living room lamps – lit” för att tända lamporna i vardagsrummet.

Dialogprocessorn i röststyrningssystemet använder algoritmer för att förstå användarens avsikt och kontexten. Systemet samlar in data från kontexten, men även från ett stort röstbibliotek. Dessutom ber systemet om mer information om kommandot inte är tillräckligt komplett.

Men den gigantiska montern – på hela 1 400 kvadratmeter  – kommer inte enbart att upptas av röststyrning för smarta hem, utan företaget planerar exempelvis också att visa automatisering av kommersiella byggnader, säkerhetsbelysning, brytaren Emax2 och e-Design, som är en ny portal där företaget samlat teknisk program- och mjukvara för att att utforma och planera elektriska installationssystem för olika byggnadsprojekt.

Emax2 är världens första lågspänningsbrytare med integrerade funktioner för energistyrning. Den innehåller ett reläskydd med en inbyggd styrenhet som mäter och registrerar energianvändningen och styr att så lite el som möjligt tas ut vid tidpunkter av hög belastning. Den minskar således energiförbrukningen samtidigt som den förhindrar strömavbrott eftersom dessa ofta orsakas av högre uttag än vad som medges.

Mässan Light&Building pågår mellan den 13 och 18 mars i tyska Frankfurt.


FAKTA
Enligt den digitala undersökningstjänsten BI Intelligence var den globala marknaden för utrustning till smarta hem värd mer än 61 miljarder dollar 2014 och den förväntas växa till 490 miljarder dollar till 2019. Det betyder en årlig ökning på knappt 50 procent.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)