JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nytt Intelavtal för Thin Film Electronics
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Nu ska plastminnet anpassas för produktion

Intel tar ett större ansvar för att göra produkter av plastminnena från Linköping. Det är resultatet av ett nytt avtal mellan kretsgiganten och Thin Film Electronics (TFE), som utvecklat ett plastminne med mångdubbel lagringskapacitet jämfört med dagens halvledarminnen.
Intel har sedan tidigare ett avtal om att få använda Linköpingsföretagets teknik för två olika tillämpningar, vilka har parterna inte berättat. Men nu är meningen att samarbetet ska övergå från utveckling av själva minnestekniken till att ta fram en produktionsprocess.
 
- Det första projektet innehöll en verifiering av tekniken och att den kan produceras. Nu arbetar vi med process- och produktutveckling med tanke på en process som kan köras i stor skala med en eventuell produkt för Intel, säger Erling Svela som är ekonomidirektör i TFEs norska moderbolag Opticom.
 
Enligt norska Dagens Näringsliv kommer Intel att ha fler anställda i projektet än vad TFE har anställda, det vill säga fler än sjuttio personer. Det mesta av arbetet ska ske vid Intels fabrik i Oregon men teknikutveckling kommer också att fortsätta i Linköping. Redan tidigare har samarbetet mellan de två företagens forskningsavdelningar varit intimt, och TFEs vd Rolf åberg har tidigare berättat för Elektroniktidningen att han anser att den tekniska kompetens som Intel står för är viktigare än de pengar företaget skjutit till. Sammanlagt äger amerikanarna sedan i somras 13 procent av TFE.
 
Samtidigt som avtalet med Intel presenterades passade norrmännen också på att gå ut med en riktad nyemission i TFE som gav 312 miljoner norska kronor. En del av de pengarna ska användas för att fullfölja avtalet med Intel och en del ska investeras i företagets nybyggda halvledarlaboratorium i Linköping.
 
- Själva laboratoriet är färdigt och utrustat och de sista sakerna monteras i dagarna, säger Erling Svela.
 
- Men den typ av apparater och maskiner man har i ett sådant laboratorium är fruktansvärt dyra och i den grad vi önskar att få större kapacitet så kan det innebära stora investeringar i utrustning, tillägger han.
 
Större kapacitet kan komma till användning om eller när fler kunder tecknar licens. Men just nu finns ingen kund vid sidan av Intel.
 
- Vi har kontakt och förhandling på olika sätt med olika parter, men ju längre vi kommer med Intel ju mer värdefulla kommer vi att vara för andra intressenter. Vi har en solid partner och kommer inte att låta oss lockas av andra utan att det är ett bra avtal för oss.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)