JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lexra och Picoturbo besegrade i domstol
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Inom loppet av två veckor i december tvingades både Picoturbo och Lexra sträcka vapen. Företagen har sålt syntetiserbara versioner av de populära riscarkitekturerna Arm och Mips utan upphovsföretagens tillåtelse.
Både Picoturbo och Lexra var stämda för patentintrång i amerikanska domstolar men någon dom hann aldrig avkunnas. Istället har parterna gjort upp i godo. För Picoturbo, som tagit fram en syntetiserbar version av Arms populära 32-bitars riscarkitektur med en attraktiv prislapp, innebär överenskommelsen i princip att verksamheten läggs ned.

Företaget har över 40 påbörjade projekt och de kunder som finns idag får hjälp med att slutföra sina produkter men inga nya kommer att tas emot. I överenskommelsen ingår också att kunderna inte stäms av Arm och att de tillägg till arkitekturen som Picoturbo utvecklat övergår i Arms ägo. Företagen ska också verka för att kunderna styrs över till Arm när det är dags för nya konstruktioner. Arm lovar slutligen att inte på något sätt diskriminera Picoturbos licenstagare.

Hittat bakdörr

Avtalet mellan Lexra och Mips är mycket likartat även om Lexra lever vidare. Företaget stöps om till fabrikslös tillverkare av kommunikationsprocessorer genom att bli licenstagare till Mips 32-bitsarkitektur. Men även Lexra tvingas lämna över sina egenutvecklade tillägg av arkitekturen till Mips, bland annat för signalbehandling.

Företagen ska hjälpas åt att flytta över Lexras kunder till Mips.

Lexra och Picoturbo är inte de enda IP-leverantörerna som fått stryka på foten. I dagarna blev det klart att Alchemy förvärvas av AMD (se sid 14) och för ett år sedan övergav Massana IP-modellen för att bli fabrikslös leverantör av kommunikationskretsar till Gigabit Ethernet.

Många har sett IP-modellen, där man säljer en syntetiserbar beskrivning av till exempel en processor, nästan som en sedelpress. Men uppenbarligen har modellen svårt att fungera förutom för de största, det vill säga Arm, Mips och Rambus.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)