JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Korsbefruktning av kraft

När amerikanska Emerson i april köpte Ericsson Energy Systems för 725 miljoner dollar bildades i ett slag världens största aktör inom strömförsörjning för såväl tele- som datakommunikation.

På sikt kan affären betyda att kraftförsörjningen inom dessa områden närmar sig varandra.



Trots att telekomutrustning och datorer båda kräver ström har tänkandet inom kraftförsörjning historiskt varit rätt olika i dessa branscher. Lite hårdraget har telekom- sidan prioriterat tillförlitlighet men datasidan fokuserat på priset.

Inom Emerson får nu dessa världar en chans att mötas och lära sig av varandra. I koncernen finns exempelvis Astec, som bland annat gör kraftaggregat till routrar från Cisco och till pc från Compaq och Hewlett-Packard.

- Helt klart kommer vi att titta på vad vi kan lära där. Troligen har vi ett och annat att lära ut också, säger Lars Björkström, ansvarig för strategi och kommunikation på det företag som sedan 3 april officiellt heter Emerson Energy Systems.

I likhet med andra delar av Ericsson som outsourcats ser Lars Björkström den stora poängen i att man nu är kärnverksamhet. Under Ericssons hatt tjänade kraftområdet visserligen bra med pengar men det ansågs inte strategiskt viktigt. Dessutom var varumärket Ericsson tveeggat på kraftområdet - det var förvisso välkänt men många av de viktigaste kunderna var samtidigt konkurrenter på telekomsidan, som ogärna lägga vitala beställningar hos sin värste konkurrent. Det faktum att Emerson inte konkurrerar inom telekom bidrog starkt till att detta företag fick köpa Energy Systems.



"Järnvilja och muskler"


Emerson å sin sida bestämde sig för några år sedan att bli störst i världen på området kraft för IT-utrustning, och har sedan dess genomfört den strategin med "järnvilja och ekonomiska muskler" som Björkström uttrycker det.

- Det affärssegment vi ingår i var förra året det minsta av fem. Nästa år blir vi störst, säger Björkström.

- Med ägare som fokuserar på vårt område ökar också investeringsviljan. Under de senaste två åren har Emerson investerat 2,5 miljarder dollar i detta segment, berättar han.

Emerson är relativt okänt trots sin storlek - 128 000 anställda och en omsättning över 14 miljarder dollar. Från basen inom industriautomation har man vuxit genom fusioner och uppköp. Många välkända varunamn, som Astec, Fischer & Rosemount och Westinghouse Process Control, lever kvar vilket bidrar till anonymiteten.

Enligt Lars Björkström är det en medveten strategi hos företaget att gå varsamt fram vid fusioner. Man ändrar inte i onödan på ledningsgrupper eller inarbetade varumärken. Men han medger samtidigt att anonymiteten är ett problem.

- En stor uppgift det närmaste året blir att sätta oss på kartan, framför allt för nya kunder. Vi måste profilera namnet Emerson i telekomvärlden, säger Björkström.

- Givetvis måste även gamla kunder övertygas om att vi är ett minst lika bra företag att göra affärer med.

- Separationen från Ericsson är inte helt färdig. Det tar nog 6-12 månader innan alla detaljer är klara.

Under det kommande året ska man också se över samarbete inom komponentinköp och produktion. Lars Björkström tror att i dagens tider av komponentbrist har Emerson större möjligheter än Ericsson att komma åt de komponenter som krävs. Ericsson köper visserligen in stora komponentvolymer, men inte just för kraftändamål.

Ett produktområde som inte ingick i köpet var Ericssons kraftmoduler, alltså de små svarta och blå boxar som sitter på kretskorten. De ansågs alltför viktiga för Ericssons mikroelektronikportfölj.

- Modulerna är värdefulla för Ericsson, de kan generera pengar under lång tid. Kunderna är inte heller desamma som för Emersons sortiment, kommenterar Bengt Callmer, informationschef på Ericsson Microelectronics.

Emerson hade dock gärna sett att modulerna ingick i köpet.

- Vi har visserligen en del egna moduler, men de lämnar ett hål i produktportföljen. Hur det ska lösas vet vi inte än, säger Lars Björkström.

Adam Edström



Drift på entreprenad egen nisch


Emerson Energy Systems säljer inte bara kraftförsörjningsprodukter, man åtar sig också drift och övervakning.

Från det så kallade Energy Operations Center i Kungens Kurva övervakar man några hundra kraftanläggningar världen över åt några tiotal kunder.

Om någon cell i något batteri visar för låg spänning, eller om någon enskild likriktare får problem så går larmet till centralen. Vissa åtgärder kan också göras från centralen, andra kräver utryckning av servicepersonal.

För komplicerade problem skickas experter till den lokala kraftstationen. Kunden sparar pengar på billigare underhåll och högre tillförlitlighet.

Anläggningen i Kungens Kurva har funnits i snart ett år. Liknande anläggningar finns i Sao Paolo i Brasilien och Kuala Lumpur i Malaysia. På så sätt kan alla kunders anläggningar övervakas globalt på något som är normal kontorstid i någon del av världen.

AE

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)