JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Dagsljuslampor provas i T-banan

Piteåföretaget IKL har tagit fram ett litet kraftaggregat som kan användas i de dagsljuslampor, som nu provas i olika anläggningar i Sverige. IKL, ett dotterbolag till Celsiustech Electronics, har med sitt teknikkunnande och sin produkt lyckats slå både amerikaner och japaner på fingrarna.

För två år sedan började Celsiustech sälja en stor, otymplig dagsljuslampa utvecklad av amerikanska Fusion Lighting. Solar 1000, som lampan hette, hade dessutom klart begränsad livslängd. Problemen, som låg i kraftaggregatet, de har nu lösts av Piteåföretaget IKL

- Vi tillfrågades om vi kunde ta fram alternativa lösningar till det stora och tunga ferroresonanta kraftaggregat som Fusion Lighting använder till sina lampor, berättar Kjell Lidström, VD på IKL.

- Det kraftaggregatet vägde 22 kg och tillät ingen effektreglering av lampan. Flimret kunde inte heller minskas till den nivå som tekniken för övrigt tillåter.

- Vi fick veta att man gjort försök med ett nytt kraftaggregat både i Amerika och i Japan, men misslyckats. Det gjorde naturligtvis saken än mer spännande.



Magnetronen problemet


Kjell Lidström förklarar att det är magnetronen på 1,4 kW som skapar problematiken med kraftförsörjningen för dagsljuslampan.

- Magnetronen skapar plasman i lampan och är mycket krävande när det gäller kraftförsörjningen. Och fortfarande är den, som mikrovågsgenerator vid denna effektnivå, närmast omöjlig att ersätta med halvledarteknik, både tekniskt och ekonomiskt.

IKLs ansträngningar fokuserades därför på att ta fram ett kraftaggregat som kunde styra magnetronens arbetspunkt så att livslängden skulle bli så lång som möjligt.

- Det är livslängden som bestämmer serviceintervallet, och ökad livslängd är därför av största vikt för projektet, förklarar Kjell Lidström och tillägger:

- Magnetronens åldringsprocess bestäms av hur glödtråden, som utgör katoden, kontinuerligt förtunnas genom materialvandring. Processen styrs främst av glödtrådens temperatur. Vår lösning innebär att denna temperatur kan styras adaptivt för optimal emission vid alla effektnivåer - en teknik som klart gynnar magnetronens livslängd.



Litet kraftaggregat


Våren 1996 kunde IKL visa en produkt som Kjell Lidström menar motsvarade alla förväntningar. Lösningen byggde på ett litet switchat kraftaggregat med en vikt runt 1 kg och en effekt på 1,4 kW. Med detta kraftaggregat gick det att mata magnetronen så att det genererades ett stabilt plasma med bibehållen ljuskvalitet för alla effektnivåer. Ljusnivån kunde nu regleras ner från 100 till 10 procent.

- Kraftaggregatet innehåller en liten processor som styr och övervakar kraftaggregatet och plasmat i lampan, förklarar Kjell Lidström och fortsätter:

- Som en bonus kunde lampans flimmernivå reduceras till mindre än 5 procent och livslängden för magnetronen optimeras. En intressant detalj är att vi kan förutsäga livslängden och ge rekommendationer om service för en belysningsanläggning. Och allt kan ske på distans eftersom varje armatur i en större anläggning kan anslutas till en servicedator med modem.

Utvecklingsarbetet i IKL har resulterat i två patentansökningar och idag, ett år senare, är företaget i full färd med att utveckla ett antal olika varianter av kraftenheter för skilda tillämpningsområden.

På Celsiustech konstaterar man att det nya kraftaggregatet, när det utprovats och testats, har alla möjligheter att bidra till att dagsljuslamporna får sitt riktigt stora genombrott.

Företaget beskriver lamporna som fjärde generationens ljuskällor, som framför allt i början kommer att användas i stora lokaler, i industrier till exempel.

- I framtiden skall lamporna också kunna utformas så att de passar i mindre armaturer, säger Pontus De Laval vid Celsiustech.

Celsiustech har nu köpt en andel i Fusion Lighting.

Ulla Skidén

Frilansjournalist



Svavel och mikrovågor skapar ljus som mitt på blanka dagen


Solar 1000 är ett lysrör som emitterar ljus av samma slag som naturligt dagsljus. Det består av ett genomskinligt kvartsrör innehållande svavel och en inert gas. I ena änden av röret sitter en magnetron som genererar mikrovågor. Mikrovågorna exciterar svavlet till ett lysande jonplasma. Tekniken är densamma som använts i UV-lampor, med den skillnaden att där används kvicksilver i stället för svavel.

Dagens lampor är relativt stora, de drar 1,4 kW och ger 130 000 lumen, lika mycket ljus som 175 konventionella 75 W glödlampor. Storleken gör dem lämpade för stora lokaler - den största installationen i Europa finns på postkontoret i Sundsvall.

En annan sak som talar mot småskaligheten är att det tar 25 sekunder för lampan att värma upp.

Livslängden har varit ett annat problem som nu dock ser ut att ha kommit en bra bit på vägen mot lösning. Celsiustech anger en livslängd för magnetronen på 15 000 timmar - drygt två års kontinuerlig drift - och 45 000 timmar för själva lampan, utan magnetron.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)