Mönsterkortstillverkaren Exacta blir del av den internationella fabrikskedjan Viasystems sedan det brittiska moderbolaget Forward köpts av en amerikansk investeringsfond.
En lönsam, men ostrukturerad bransch brukar väcka de stora investeringsfondernas intresse. Så även mönsterkortsbranschen. Det amerikanska investeringsbolaget Hicks, Muse, Tate & Furst, HMTF, har på kort tid köpt flera stora mönsterkortstillverkare med ambitionen att skapa en global företagsgrupp.
- Det här är helt rätt och helt i linje med den omstrukturering av mönsterkortsbranschen som är på gång. Vi har varit alldeles för många små tillverkare i denna investeringstunga industri, kommenterar Åke Larsson på Exactas försäljningskontor i Sverige.
In i EuropaExacta, som är den brittiska Forward-gruppens volymtillverkningsdel, är tillsammans med moderbolaget HMTFs senaste förvärv. HMTFs dotterbolag Viasystems, inom vilket Forward och Exacta kommer att inordnas, köpte i slutet av förra året även två stora amerikanska mönsterkortstillverkare, Circo Craft och en del av Lucent Technologies. Tillsammans har de en årlig omsättning på cirka 3,8 miljarder kronor. I och med köpet av Forward har Viasystems skaffat sig tillgång till den europeiska marknaden och ökar därmed omsättningen till närmare 5 miljarder kronor för mönsterkort.
- Det är inte otroligt att vi alla kommer att heta Viasystems så småningom och det vore nog bra att ha ett enda namn, menar Åke Larsson.
Att HMTF var berett att betala nästan en miljard kronor för Forward-gruppen har väckt viss förvåning, eftersom den summan motsvarar närmare 24 gånger Forwards årsintäkter. Men Åke Larsson menar att det knappast är överraskande.
- Forward har ett årsresultat på mellan 10 och 12 procent, vilket är betydligt bättre än andra tillverkare i Europa, förklarar han.
250 miljoner i SkandinavienExacta står enligt Åke Larsson för mellan 8 och 9 procent av den skandinaviska marknaden. Sammanlagt omsätter företaget 250 miljoner kronor om året i Skandinavien, vilket är ungefär en tredjedel av Exactas totala omsättning.
Såväl Exactas som Forwards företagsledning kommer att förbli oförändrad åtminstone tills vidare. Några strategiska förändringar är heller inte att vänta.
- Vad gäller investeringar är det snarare så att vi nu får möjlighet att göra precis så stora satsningar som vi anser befogade, men som vi hittills inte riktigt haft råd med, säger Åke Larsson.
Expanderar gör för övrigt även Exactas konkurrenter. Brittiska ISL håller exempelvis på att bygga en ny fabrik, som lär ska bli en av världens största, i nordöstra England.
Den välkända kontaktdonstillverkaren Berg är ett systerföretag till ISL, vilket ger ytterligare stadga och utvecklingsmöjligheter.
Gittan Cedervall