JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EMC-polisen håller mjuk profil

- Vi försöker vara praktiska och hjälpa företagen så långt det är möjligt, säger Ingvar Enqvist på Elsäkerhetsverket. På hans bord ligger marknadskontrollen av EUs eldirektiv i Sverige.

- Övervakningen av EMC-direktivet pågår för fullt, även om vi inte gör så mycket väsen av oss.

- Vi prioriterar produkter som kan vara allvarliga emissionskällor eller kan ha bristande immunitet, förklarar Ingvar Enqvist, avdelningschef på Elsäkerhetsverket, den myndighet som är satt att bevaka att EMC-direktivet och lågspänningsdirektivet följs här i Sverige.

- Men vi får också tips från företag som anmäler konkurrenter, tillägger han.

Det är nu ett drygt år sedan EUs EMC-direktiv blev tvingande. Det innebär att elektriska och elektroniska produkter inte får avge störningar och dessutom måste tåla ett visst mått av störningar. Som ett bevis på att de uppfyller direktivet ska de förses med CE-märket.



5 000 produkter under luppen


Av de cirka 50 000 till 60 000 olika produkter som berörs av lågspännings- och EMC-direktiven var i storleksordningen 5 000 produkter föremål för någon form av marknadskontroll i fjol. De allra flesta med utgångspunkt från lågspänningsdirektivet men ett ökande antal på EMC-sidan.

Det är i första hand tillverkardeklarationerna och det tekniska underlaget som granskas. Antalet undersökta produkter kan verka lågt men Ingvar Enqvist anser ändå att det är tillräckligt tilltaget för att ingen tillverkare eller importör ska kunna känna sig säker.

Han anser också att kunskapen om EMC hos tillverkarna idag är ganska god. Verket har inte heller hittat någon som försökt fuska med CE-märkningen.

- Men visst hittar vi en del fel vid granskningarna.

Det handlar bland annat om att den som skrivit tillverkardeklarationen inte haft tillräckliga kunskaper. När de tekniska underlagen begärts in har de varit rätt utförda och med godkända resultat.

En del produkter har dock fått försäljningsförbud medan tillverkarna rett ut problemen och gjort modifieringar. Men ännu har inget ärende gått till domstol.

- Vi har en praktisk syn på problemen och försöker hjälpa och utbilda företagen så långt det är möjligt, säger Ingvar Enqvist som känner till svårigheterna vid produktutveckling från sin tid på Nutek.



Nya riktlinjer på väg från EU


Det gångna året har Elsäkerhetsverket självt byggt upp kunskap och rutiner om EMC-frågan. Man samarbetar också med myndigheter i andra länder för att utbyta erfarenheter.

Ett problem har varit hur direktivet ska tolkas när det omsätts i praktiken. Nya riktlinjer är emellertid på väg från EU, en reviderad så kallad Guideline förväntas bli klar före sommaren.

- Men det handlar inte om lättnader utan snarare om en anpassning till verkligheten, förklarar Ingvar Enqvist.

Så försvinner till exempel kravet på att alltid upprätta en komplett teknisk dokumentation vid självdeklaration. Det innebär i praktiken att den som följer en produktstandard själv kan avgöra vilka mätningar som behöver genomföras. Att genomföra EMC-mätningar hos testhus som SP eller Semko kostar mellan 15 000 och 25 000 per produkt.

Installationer delas upp i system bestående av CE-märkta delar och system som byggs på plats. Om man bygger med CE-märkta delar och följer tillverkarnas instruktioner kommer även installationen att bli godkänd.



Testa det värsta


För produkter som tillverkas i små serier kan man göra på samma sätt, det vill säga använda CE-märkta delar. Alternativt kan man sätta ihop en "värstingkonfiguration" som testas. Andra, snällare varianter kan då anses godkända utan ytterligare tester.

En fjärde fråga som kommer att klarläggas är ansvarsfördelningen mellan behörigt organ och tillverkaren när produkter testas enligt en generell standard.

- Från början ansåg de behöriga organen att de måste utföra alla mätningar. Men så är inte fallet. En kunnig tillverkare kan ta ansvar för vissa mätningar och överlåta resten på det behöriga organet.

En fråga som ännu inte är löst är hur service, reparationer eller modifieringar ska hanteras.

- Det kommer troligen en vägledning i nästa Guideline men jag vill inte sia om hur den kommer att utformas.

Även prototyper, det vill säga produkter under utveckling, faller under EMC- direktivet. Men eftersom de inte är "placerade på marknaden" så behöver de inte CE-märkas. Däremot måste tillverkaren säkerställa att de inte förorsakar störningar eller skada.

- EMC-frågorna är inget stort problem. Tillverkarna måste göra bra produkter för att få sälja, avrundar Ingvar Enqvist.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)