Bangemannutmaningen har gett Stockholm chansen att visa sig som Europas ledande IT-stad. Förmodligen är det PR-värdet ofantligt mycket viktigare för staden än de tekniska landvinningarna.
EM i Powerpoint? Nej, så elakt behöver man inte karaktärisera Bangemannutmaningen. På det symposium som hölls i anslutning till prisutdelningsceremonin i Stockholm fanns visserligen gott om presentatörer vars kompetens runt detta presentationsprogram var minst lika imponerande som de informationstekniska utvecklingar man genomfört. Men det var liksom inte det som var poängen:
- Nu står det Stockholm på massor av overheadbilder som visas i styrelserum i IT-företag runt hela Europa. Vårt i vanliga fall ganska oglamorösa jobb får lite rampljus på sig - där ligger den stora poängen med Bangemannutmaningen, menar Anders Comstedt, VD för Stockholms kommuns kabelbolag Stokab.
Att Sverige tillsammans med Finland intar tätligan vad gäller öppenhet på telemarknaden märktes tydligt på symposiet. Exempelvis Stokabs verksamhet - uthyrning av bandbredd i optofiber i kommunal regi - är i lag förbjuden i de flesta andra europeiska länder.
Just Sverige och Finland ligger även i topp vad gäller Internetanvändning.
Bangemannutmaningen, döpt efter EU-kommissionären Martin Bangemann (se intervjun på sista sidan), är en tävling i informationsteknik mellan Europas städer. Alla större städer i Europa inbjöds att delta i tävlingen med olika IT-projekt. Och gensvaret var stort - över 100 projekt från 23 städer i nio länder ställde upp.
En pampig ceremoni i Stockholms Stadshus, med kungen, Mats Hulth, Ines Uusmann och inte minst Bangemann själv, satte punkt för tävlingen. Men fortsättningen är redan planerad - nu utmanas hela världen i en liknande tävling kallad The Bangemann World Challenge.
Adam Edström
Pris till system för skola, vård och handelSex länder i Europa ligger bland världens tio ledande IT-nationer. Ett av de sex är Sverige. Stockholm tog hem tre priser i Bangemannutmaningen, i kategorierna Distansarbete, Hälso- och sjukvård samt Handel.
Projektet "Sofia distansundervisning", i kategorin Distansarbete var en av pristagarna. De 200 svenska eleverna i Sofiaskolan finns spridda i över 30 länder. Med hjälp av dator och modem sänder Sofiaskolan instruktioner, läxor, prov och vägledning till eleverna. Barnen kan i sin tur ställa frågor och sända tillbaka uppgifter till sina lärare i Stockholm.
"Bedside", det prisade projektet i kategorin Hälso- och sjukvård, går ut på att använda datorer i sjukhusvården. Rutinuppgifter kan på så sätt effektiviseras och pappersarbetet kan minskas betydligt. "
"STEHLA- Stockholms elektroniska handel", har enligt juryn "infört ett nytt sätt att göra affärer på elektronisk väg som får stor betydelse för både säljare och köpare vid offentlig upphandling." Projektet har som mål att överföra delar av stadens upphandling av varor och tjänster till elektronisk media. Kontorsförnödenheter, kringutrustning för datorer, teletjänster och mat är de första områdena som berörs. I framtiden ska alla stadens affärstransaktioner hanteras elektroniskt.
Antwerpen och Edinburgh vann, liksom Stockholm, pris i tre kategorier. Barcelona, Bologna (Italien), Paris, Bremen och Rotterdam fick var sitt pris.
Johanna Stewart
Praktikant på Elektroniktidningen