Synthesia i Kista, som gör program för högnivåsyntes av integrerade kretsar, bedriver en "liten men viktig del" av sin långsiktiga utveckling inom EU-stödda samarbetsprojekt, enligt företagets VD Per Nilsson.
- De här samarbetena är viktiga av två skäl, säger Per Nilsson, vd för Synthesia som har 14 anställda.
- Dels får man relationer med andra företag, insikter och kunskaper, dels får man finansiering.
Just nu deltar Synthesia i projektet REQUEST. Det är ett samarbete med bland annat France Telecom, Deutsche Telekom och spanska Telefonica, som går ut på att utveckla konstruktionsverktyg för kretsar i telekomtillämpningar. REQUEST- projektet går i sin tur in under programmet OMI (se figuren). Hälften av projektets kostnader betalas med EU-pengar.
Dessutom anlitas företaget av EU-kommissionen för att granska andras projektansökningar inom området, och fungerar som verktygsleverantör till ett danskt företag som får notan betald med EU-pengar inom ramen för ESD.
- Vi hör till kretsen av kunskapsleverantörer till EU:s forskningsprojekt, summerar Per Nilsson.
Får Inbjudningar
Efter att ha deltagit i EG-relaterade projekt ända sedan 1990 får företaget idag inbjudningar till att delta i olika projekt. Han tror att det också kan bero på att företagets breda internationella marknadsföring har gjort det känt.
- Sedan har vi kontakter inom Kommissionen som gör det lättare att hitta rätt, säger Per Nilsson.
Två nya EU-projekt är också på gång - ett inom OMI på initiativ av ett finskt företag och ett tillsammans med Europas halvledarjättar inom Medea.
Enligt Per Nilsson utgör EU-stödda samarbetsprojekt "en liten men viktig del" av det egna företagets långsiktiga utvecklingsverksamhet.