JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Snabbaste kretsemulatorn just nu

Emulatorbjässen Quickturn lanserade nyligen Cobalt, en processorbaserad emulator som sägs få konkurrerande alternativ att bita i gräset. Om produkten håller vad företagets marknadsförare lovar så är det onekligen imponerande.

Quickturn anser sig slå alla möjliga rekord på emulatorområdet. Så här beskriver man Cobalt:

*Kompilerar snabbast - en miljon logiska grindar i timmen. Och då behöver man inte en hel park med arbetsstationer. En burk räcker.

* Emulerar störst konstruktioner - mellan 0,5 och 8 miljoner logiska grindar får plats. Emulatorn är modulärt uppbyggd.

* Rymmer mest minne - upp till 64 Mbyte RAM plus upp till 128 Mbyte vektorminne.

* Emulerar snabbast.

Förklaringen till prestandan ligger i en skräddarsydd krets fylld av parallella processorer, som utvecklats av IBM.



Exakta hastigheten oklar


Quickturn svävar i och för sig på målet när man frågar om maximal emuleringshastighet. Den interna klockan tickar med 100 MHz och i varje cykel beräknas en logiknivå. Hastigheten beror sedan på logikdjupet. Men man menar bestämt att det skall gå flera gånger snabbare än konkurrentens, läs Synopsys, emulator eftersom den använder långsammare klocka och grövre CMOS-process.

Däremot kan faktiskt Quickturns tidigare emulator System Realizer vara snabbare med sina upp till 4 MHz. Det beror på konstruktionen. Och Cobalt ersätter inte på något sätt sin föregångare, tanken är att de skall komplettera varandra.

System Realizer klarar såväl synkrona som asynkrona konstruktioner. Men då är kompileringstiden relativt lång. Cobalts kortare tid-till-emulering, som det heter på emuleringsjargong, gör att man snabbare kan göra nya konstruktionsvändor. Haken är att konstruktionen inte får innehålla för mycket asynkron logik, eftersom emulatorn bygger på cykelbaserad teknik.

En finess är att emulatorsyskonen har samma användargränssnitt, Quickturns programvaror Quest II och HDL-ICE. Cobalt klarar alltså såväl VHDL- som Verilogkod på både register- och grindnivå.

Nytillskottet finns tillgängligt redan nu, och har faktiskt använts internt på IBM i 15 månader. Priset startar runt 3,5 miljoner kronor.



Även Mentor och Synopsys


Cobalt är inte marknadens första emulator som baseras på skräddarsydda kretsar. Simexpress från Mentor Graphics och Arkos från Synopsys bygger också på egenutvecklade kretsar. Och såväl Mentor som Synopsys talade sig varma om just kort kompileringstid när produkterna lanserades. Nu trycker Quickturns hårt på att Cobalt kompilerar ännu snabbare.

Här kan det vara intressant att plocka fram ett nummer av Elektroniktidningen från i höstas, nummer 16/96, som beskriver Synopsys snabbkompilerande Arkos. Där menar nämligen Naeem Zafar, Quickturns marknadschef, att kunderna ändå inte ser långa kompileringstider som ett problem. Månne har företaget ändrat uppfattning på den punkten nu när man har en slagkraftigare produkt.

Charlotta von Schultz



God hjälp av IBM


Emulatorn Cobalt är resultatet av ett samarbete med IBM. Den skiljer sig rejält från Quickturns tidigare FPGA-baserade emulatorer.

FPGA-matrisen har bytts ut mot en matris av skräddarsydda kretsar som tillverkas i IBMs 0,25 μm CMOS-process. Varje emulatorkort innehåller 64 sådana kretsar, som var och en innehåller 64 parallella processorer. Totalt 4 096 parallella processorer per kort alltså.

Alla processorer inom en krets är dessutom förbundna med de övriga 63 grannprocessorerna. Det ger snabbare emuleringshastighet än konkurrerande alternativ som använder en tidsmultiplexerad buss för att knyta ihop processorerna. Arkitekturen ligger också bakom namnet Cobalt, som står för Concurrent Broadcast Array Logic Technology.



Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)