Med sin nya avläsarkrets för fingeravtryck tycks SGS-Thomson ta ledningen i halvledartillverkarnas kamp om vem som får plats med mest på en kiselbricka. Här får nämligen hela användarens fingertopp plats.
Till skillnad från tidigare fingeravtrycksläsare, som byggt på någon form av fotografering eller skanning, så känner den nya kretsen direkt av strömmar som går genom fingertoppens åsar och dalar. När fingret sätts mot avläsningsytan kommer det att fungera som en del av en kondensator, där kapacitansen i en punkt påverkas av avståndet mellan huden och ytan - ett avstånd som i sin tur beror på fingeravtryckets mönster.
Än så länge finns kretsen bara som prototyp, med en upplösning på 390 punkter per tum, men detta räcker enligt tillverkaren för att man med god trovärdighet ska kunna jämföra två fingeravtryck med varandra. Företaget siktar nu på prototyper med upp till 750 punkter per tum.
Kretsen, som tillverkas med vanlig CMOS-teknik, drivs med 5 volt och drar 550 μW när den gör tio avläsningar per sekund. Företaget hoppas att den ska sitta i framtidens säkerhets- och identifikationssystem.