Verktygsleverantörerna Mentor Graphics och Synopsys presen-terar metod för att återanvända konstruktionsblock.
Färdiga byggblock är ett hett ämne. Det stod helt klart vid årets upplaga av konstruktionskonferensen DAC - Design Automation Conference - som ägde rum i början av juni i Anaheim, Kalifornien.
Tanken är att dessa block skall göra livet lättare för kretskonstruktörer som inte hinner fylla sina miljongrindarskretsar för egen maskin. På DAC kunde den intresserade välja bland ett antal föredrag och paneldebatter i ämnet.
Frågorna är dessvärre fortfarande fler än svaren när det gäller att praktiskt utnyttja IP - Intellectual Property - som fenomenet brukar kallas.
Men visst presenterades en hel del intressanta nyheter. De båda konkurrenterna Mentor Graphics och Synopsys fick stor uppmärksamhet när de lanserade ett oväntat partnerskap för att främja återanvändning av konstruktioner. Snart började till och med rykten cirkulera om att företagen skulle gå samman helt, något som dock avvisades bestämt från båda lägren.
Mjuka kärnor Alliansen ska erbjuda en metod för att återanvända syntetiserbar kod - mjuka kärnor på IP-jargong - på ett tryggare sätt jämfört med tidigare. Mentors portfölj av mjuka kärnor skall göras tillgängliga i Synopsys cellbibliotek CBA - Cell Based Arrays, i princip en korsning mellan grindmatris och cellbaserat.
Det har visserligen även tidigare gått att implementera vilken mjuk kärna som helst i en CBA-krets hos någon av de drygt 20 asicleverantörer som erbjuder sådana processer. Finessen är att Mentor nu anser sig kunna erbjuda mer än hundra mjuka kärnor som redan testats på CBA. Därmed kan man sia om kärnornas grindantal, timing och effekt, något som annars är svårt för mjuka kärnor. Ett annat stort plus är att kärnan enkelt kan flyttas från en process till en annan, eftersom alla CBA-processer är snarlika.
Mentor och Synopsys skall dessutom gemensamt författa manualen "Reuse Methodology Manual", en kokboksmetod för konstruktörer som vill göra sina skapelser återanvändbara.
De nyblivna alliansbröderna bedyrade att deras samarbete inte saboterar industrialliansen VSIs strävanden att ta fram standarder för återanvändbara block. Och VSIs ordförande Doug Fairbairn håller med:
- O nej, jag känner mig inte alls hotad av det här. Tvärt om - jag är väldigt nöjd. Jag applåderar alla försök som leder IP framåt.
Bussar och minnenDAC-besökarna bjöds naturligtvis på IP-nytt även från andra företag. Färdiga kärnor för PCI- och USB-bussen finns numera från många leverantörer, stora som små. Detsamma gäller DSP-kärnor. Företag som Artisan Components och Virage Logic marknadsförde minnen för inbyggnad.
Mentor Graphics hann också med att öppna en Internetaffär för parametriserbara kärnor där hugade spekulanter kan specificera och utvärdera mjuka kärnors prestanda. Konstruktören optimerar själv kärnan, och snabbt skall det gå lovar Mentor. När man är nöjd genereras och verifieras kärnan på några timmar och levereras därefter till en speciell sida i Mentors sajt och därifrån kan man sedan ladda ner den. Charlotta von Schultz
Kärt block har många namnIP brukar de kallas, de färdiga byggblock som blir allt vanligare när man konstruerar stora kretsar. IP står då för Intellectual Property, ett ganska korkat namn som inte blir bättre av att förkortningen IP redan står för något helt annat - Internet Protocol.
Men IP-blocken har fler benämningar. Kärnor (cores) makron, SLM - System Level Macros - är några förslag. Andra talar om återanvändbara block. Industrialliansen VSI - Virtual Socket Interface - som försöker ta fram standarder för byggblocken har myntat begreppet VC - Virtual Component.
Namnet skall föra tanken till kretskorten där man pluggar färdiga komponenter i kapslar. I den bästa av världar skall det fungera likadant för asickonstruktören, komponenter och kapslar råkar bara vara virtuella.
Just VC är kanske inte så lyckat i svenskt talspråk men ibland hör man folk i branschen tala om virtuella komponenter eller VK, kort och gott.
CvS