Miljardsubventioner till chipsfabriker lönar sig. Staten får mångfalt tillbaka, i form av skatter, avgifter och spin-off-effekter.
Det visar en studie av subventionerna till chipsfabrikerna i tyska Dresden.
Totalt har tyska staten satsat 4,2 miljarder kronor på den Siemensfabrik som redan är igång och den som AMD startar 1999. Det ger 5 100 direkta arbetstillfällen. Fram till 2003 kommer företagen och de anställda att lågt räknat att betala tillbaka 3,2 miljarder kronor i skatt. Med en högre, mer realistisk, lönsamhetsnivå blir återflödet 4,4 miljarder.
Därtill kommer arbetsgivar- och socialförsäkringsavgifter på 7,2 miljarder kronor. För skattebetalarna är alltså affären under alla förhållanden positiv, allt enligt DIW, det tyska institutet för ekonomi, som gjort konsekvensutredningen på uppdrag av den tyske forskningsministern Jürgen Rüttgers.
Dresden blir halvledarcentrum
Än bättre blir kalkylen om man tar hänsyn till de stora spin-off-effekterna. DIW räknar med att chipsfabrikerna ger 10 000 indirekta arbetstillfällen, varav 8 000 i Dresdenregionen.
Regionen förutspås en framtid som halvledarcentrum, med forskning och utbildning och internationella underleverantörer. Men det rullar inte på av sig själv. Staten måste enligt ekonomerna fortsätta engagera sig, till exempel genom att erbjuda goda utbildningsmöjligheter och intressanta etableringsvillkor.
Forskningsministern Rüttgers läser rapporten med stort behag:
- Bättre än så här kan statliga pengar inte användas, konstaterar han.