JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Philips visar platt katodstråleskärm

Ett katodstrålerör som endast är en centimeter tjockt presenterades av Philips på symposiet Society for Information Display, SID, i Boston i mitten av maj.

Philips forskningslaboratorium i Eindhoven i Holland har utvecklat det platta katodstråleröret lagom till att katodstråleröret fyller 100 år. Och trots åldern är det fortfarande den i många stycken överlägsna tekniken.

Flytande kristallskärmar med aktiv matris har visserligen i sitt så kallade supertwist-utförande utmärkt bildkvalitet och ljusstyrka.

Men LCD-skärmarna är dyra att tillverka jämfört med katodstrålerör. Alternativ teknik, som exempelvis fältemissions- och plasmaskärmar, kan visserligen komma att bli billigare. Men än så länge är de trots stora utvecklingsinsatser betydligt mindre ljusstarka. En färgplasmaskärm är som bäst idag endast hälften så ljusstark som motsvarande katodstråleskärm.



Även för stora skärmar


Philips, som kallar sin nya platta teknik katodstrålepanel, har börjat med att göra en 17 tums skärm. Tekniken är enligt företaget billig och möjlig att utnyttja även för mycket stora skärmar. Den är baserad på en teknik, som innebär att elektronerna från katoden injiceras i en glastub.

Elektronerna leds ner i glastuben på samma sätt som fotoner leds genom optiska fibrer. Panelskärmen består av en hel uppsättning sådana elektrontuber, som egentligen inte är en enda tub utan består av flera tunna glasplattor som laminerats ihop. Varje glasplatta är försedd med små hål, genom vilka elektronerna lämnar glastuben.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)