Priset till Årets fotonikföretag delades ut på konferensen Optics & Photonics in Sweden i Göteborg och gick till Lundabolaget Beamonics. Företaget utvecklar laserbaserade gasanalysteknik.
Med priset vill branschorganisationen PhotonicSweden lyfta fram ett företag som utmärkt sig extra mycket under året inom optik- och fotonikområdet.
Saxat ur motiveringen:
Priset uppmärksammar Beamonics som ett utmärkt exempel på små fotonikföretags imponerande förmåga att snabbt omvandla avancerad forskning till praktiska, kommersiellt gångbara lösningar. Dessutom erkänner PhotonicSweden Beamonics starka fokus på miljömässig hållbarhet, vilket är tydligt i deras teknik, som hjälper industrier att minimera sin påverkan och optimera resursanvändningen. Detta engagemang för innovation och en renare framtid gör Beamonics till en verkligt förtjänt mottagare av detta pris.
Beamonics startade som NeoLund och var något så ovanligt som ett stiftelseägt utvecklings- och konsultbolag specialiserat på optoelektronik. En hörnsten i verksamheten var att omvandla forskning från universitet till industriella plattformar som kan återanvändas för nya tillämpningar.
– Alla vi som är här är ingenjörer och forskare. Vi har varit på stora och mindre bolag men skillnaden är att vi är mer forskningsorienterade. Det finns mer utrymmer för att testa idéer, säger Can Xu som var teknikchef på NeoLund och nu är vd på Beamonics i en intervju med Elektroniktidningen sommaren 2021.
Neolund grundades 2017 som ett dotterbolag till Norsk Elektro Optikk, Neo. Det Oslobaserade bolaget är i sin tur stiftelseägt med cirka 40 anställda som arbetar med optoelektronik.
Det handlar dock inte om att utveckla optokomponenter som avstämbara lasrar eller fotodetektorer utan om avancerad elektronik med tillhörande mjukvara, det som gör att optokomponenterna kan prestera på topp.
Kopplingen till universitetet i Lund är stark. Flera av de anställda har forskat och arbetat på Lunds Tekniska Högskola. Det avspeglas också i de två plattformar som var basen i NeoLunds verksamhet, en lidar och en utrustning för laserspektroskopi.
TDLAS, eller Tunable diode laser absorption spectroscopy, används för att detektera en viss gas beroende på vilken våglängd lasern har men det går också att mäta koncentrationen, trycket och temperaturen i gasen.
– Vi har fokuserat på att mäta på fall där man har begränsat med ljus och när ljuset är spritt.
De två Lundabolagen Gasporox och GPX Medical använder plattformen.
Läs den längre artikeln om bolaget här.