JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Emulering sparade 140 år på Ericsson

Ericsson Radios ekosläckarkrets är omöjlig att verifiera fullständigt. Men med hjälp av en logikemulator och väl valda dataströmmar skall kretsen ändå bli korrekt redan vid första försöket.

- Vi har tjänat in 140 år.

Orden kommer från Berndt Wallin, projektledare på Ericsson Radio Systems i Kista utanför Stockholm. Han har just avslutat en asickonstruktion som hade varit omöjlig att verifiera fullständigt - det hade krävt 1021 kombinationer och 140 år att verifiera. Så mycket tid hade inte Berndt Wallin att spela på. Men med lämpligt valda testvektorer och logikemulatorn Simexpress från Mentor Graphics kunde verifieringstid räknas i timmar istället för år.

Kretsen som döpts till Enoc skall göra tjänst som ekosläckare och var ganska knepig att verifiera. Den innehåller fem skräddarsydda DSP-kärnor som skall fungera ihop med avancerad programvara. Många gränssnitt att verifiera med andra ord. Totalt motsvarar konstruktionen runt 200 000 grindar. Och ribban är högt satt:

- Kislet skall fungera på första försöket, säger Berndt Wallin.



En minut blir en timme


Projektgruppen skippade naturligtvis tanken på en fullständig verifiering. Istället valde man ut 72 olika dataströmmar, som var och en motsvarar en minut realtid.

Att valet föll på logikemulering har en enkel förklaring - det var det snabbaste alternativet. En realtidsminut tar två år med en traditionell simulator eller runt sju veckor med en cykelbaserad variant. Simexpress klarade arbetet på en timme.

- Vi hade stor hjälp av emulatorn, vi hittade fel både i maskinvaran och programvaran och i gränssnittet däremellan, sammanfattar Berndt Wallin.

Men det är inte enbart lovord, han tycker fortfarande hjälpmedlet är lite omoget. Han poängterar också att man måste planera emuleringen i god tid - det tog nästan två månader att sätta upp systemet. Sedan var det vanskligt att bedöma hur många emulatorkort som skulle behövas.

Hur gick det då: fungerade kretsen redan vid första kisel? Det återstår faktiskt att se, konstruktionen är inte släppt till tillverkning ännu. Men Berndt Wallin är vid gott mod:

- Det ser mycket lovande ut, säger han.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)