Kretsen blir bättre och utvecklingstiden kortare. Det blev slutsatsen när Ericsson testade Seamless, ett verktyg för samverifiering mellan maskin- och programvara.
- Samverifiering är inte bara ett häftigt ord. Det förbättrar verkligen konstruktionen, säger Sebastian Weber, konstruktör på Ericsson Mobile Communications i Lund.
Han vet vad han talar om efter att ha använt Seamless, ett verktyg för samverifiering från Mentor Graphics. Med verktygets hjälp kunde han testa om styrprogramvaran fungerade ihop med asicen, en digital standard cellasic med inbyggd processorkärna. Och det långt innan kisel fanns framtaget.
Applikationsprogrammen samkördes helt enkelt mot en beskrivning av kretsen på registernivå.
På så vis slogs flera flugor i en smäll: asicens funktion verifierades, gränssnitten mellan maskin- och programvara fick en genomkörare samtidigt som några programvarualgoritmer testades. För Sebastian Weber låg tyngdpunkten på att verifiera asicen funktionellt. Och han är i stort sett nöjd.
Enormt bra koncept
- Konceptet är enormt bra och smidigt och utvecklingstiden blir verkligen kortare, menar han.
Men visst fanns det även stötestenar. Verktyget har knappt ett år på nacken och är inte riktigt moget ännu menar Sebastian Weber. Det tog exempelvis ett tag få hjälpmedlet att fungera i den egna miljön och han fick hålla till godo med betaversioner av processormodellen, en Z80-variant. I framtiden önskar han sig fler processor- och minnesmodeller.
Testet av Seamless gjordes inte i ett skarpt projekt, utan som ett parallellspår för att utvärdera verktyget.
Kommer kretsarna i Ericssons mobiltelefoner att samverifieras med hjälp av Seamless även i skarpa projekt i framtiden?
- Ja, vi kommer använda verktyget både i Lund och i USA, säger Sebastian Weber som sedan någon vecka är utlånad till Ericssons utvecklingsavdelning i North Carolina.