Tvåtrådsbussen från Echelon tar nu fastighetsbranschen i ett fast grepp. De ledande leverantörerna av värme, ventilation och kylning har nu kommit överens om gemensamma standarder för att utbyta data på Echelon-nät.
En rad tongivande företag inom värme- och ventilationsbranschen har bekänt sig till fältbussen från Echelon. Den internationella fackmässan för värme och ventilation ISH som äger rum i Frankfurt denna vecka innebär officiell premiär för en lång rad Echelonprodukter.
Värme- och ventilationsbranschen ligger i täten när det gäller att använda och vidareutveckla funktionsprofilerna "Lon Mark". Profilerna är riktlinjer hur Echelon skall användas. De fastställs branschvis.
Sparar ingenjörstimmar
Att en utrustning har Lon Mark-certifikat innebär att den kan samverka med andra Lon Mark-system på samma nät. Någon extra programmering behövs inte när systemet installeras.
- Lon Mark innebär att ingenjörskostnaderna för en Echeloninstallation kommer att minska kraftigt, säger Örjan Johansson som är utvecklingschef på TA Control i Malmö.
Lon Mark introducerades 1994. Då fanns en färdig stomme till ett högnivåprotokoll och en rad industrigrupper bildades för att komma överens om hur tillämpningarna skulle se ut i detalj. Idag finns totalt ett 50-tal Lon Mark-certifierade produkter från ett tiotal företag. Men många fler är på väg.
Byter ut programvaranTA Control utvecklar och tillverkar utrustning för värme och ventilation och ingår i Incentive-gruppen. Med cirka 800 miljoner i omsättning är företaget en stor svensk spelare, men i världen är man förhållandevis små.
Nyligen tog företaget hem en prestigeorder till British Airways nya huvudkontor utanför London. TA Control svarar inte bara för inomhusklimatet, utan för hela den övergripande övervakningen av fastighetsnätet, vilket också inbegriper belysning och säkerhet från andra leverantörer. Totalt kommer installationen att bestå av 20 000-30 000 noder. Av dem står TA Control för 3 000 noder. Installationen skall följa Lon Mark. Men eftersom TA Control ännu inte har någon Lon Mark-utrustning används ett äldre Echelon-protokoll till en början. Det byts ut i ett senare skede, styrprogrammet ligger lagrat i flashminne.
- Kommer att exploderaHoneywell, världsstörst på klimatstyrning lanserar nu sina första Echelon- baserade produkter i Sverige. Den Lon Mark-certifierade regulatorn är avsedd för styrning av fläktkonvektorer och ställdon. Echelon är emellertid inte något oprövat område för Honeywell. Företaget har enligt uppgift levererat sammanlagt 20 000 noder.
Däremot har man inte tidigare marknadsfört Echelonprodukter aktivt i Sverige. Anders Törnroos på det svenska dotterföretaget är mycket optimistisk om framtiden för Echelon på fastighetssidan.
- Lon Mark innebär att marknaden kommer att explodera. Man kan börja i liten skala för att sedan bygga ut sitt system.
Honeywell fortsätter dock att sälja sina egna nät.
Landis ligger lågtMed en omsättning på totalt 13,5 miljarder är Landis & Staefa störst i Europa på styr- och regler för värme- och ventilation. Koncernen har en svensk fabrik i Huddinge med cirka 200 anställda som främst tillverkar ventilställdon.
Även Landis & Staefa har Echelon-produkter på sitt program. Ingen med Lon Mark- certifikat dock. Enligt Kjell Argelius, VD i det svenska bolaget, kommer det inte hellar att ske några större lanseringar av Echelonprodukter förrän i slutet av 1997. Det finns flera skäl att hålla en låg profil. Landis & Staefa är på väg att få en ny huvudägare. Siemens har nyligen försäkrat sig om en majoritet av aktierna i Elektrowatt-koncernen där Landis & Staefa ingår. Siemens ambition är att på sikt bli ensam ägare till koncernen. Men affären skall först godkännas av europeiska konkurrensmyndigheter. Tidigast fram mot sommaren kan man vänta sig något avgörande.
Siemens lägger sin tyngd bakom en annan fastighetsbuss, EIB. Siemens ligger också bakom industribussen Profibus.
Kjell Argelius konstaterar att det inte är en fastighetsbuss som kommer att bli allenarådande. Landis & Staefa har försäkrat sig om gränssnitt från Echelon till EIB och till andra fastighetsbussar.
Koppling till InternetEchelon är avsett för korta styrmeddelanden på lägsta nivå i ett nät. Men i ett stort system krävs ökad kapacitet. Bacnet är en nätverkslösning som diskuteras som standard för övergripande styrning och övervakning i fastigheter.
Men på TA Control menar utvecklingschefen Örjan Johansson att det i framtiden blir Internet-tekniker, programspråket Java och metoden Active X som kommer att användas för övervakande styrning och övervakning av fastighetsnät. Echelon utvecklar sådana kopplingar i samarbete med bland annat dataföretaget Sun.
Det ger helt nya perspektiv på området: När rumstermostaten får en länk till Internet kan en hemsida verkligen göra skäl för namnet.
Mats Udikas
Se även:http://www.lonmark.org/
Fler processorer med Echelon-protokoll Nu öppnar öppnar sig Echelon för nya processorer. Hittills har det bara varit företagets egna kretsar "Neuron" som kunnat hantera kommunikationsprotokollet "Lon Talk" på nätet "Lon Works".
Neuronkretsarna är uppbyggda kring 8-bitars processorkärnor. Kretsarna tillverkas på licens av Motorola och Toshiba. För att bygga ett komplett gränssnitt för nätet räcker det med en Neuron och en linjekrets.
Neuronkretsarna finns i flera versioner, bland annat med flashminnen på upp till 2 kbyte. En version är avsedd för externt minne. Priset ligger på omkring 40 kronor per styck i 10 000-tal.
Vid sidan av Neuronkretsarna blir Motorolas 32-bitars processor 68360 först med kommunikationsprotokollet Lon Talk. Överföringen till den nya processorplattformen blir klar före sommaren.
Det var förra året som Echelon beslutade att man skulle licensera ut Lon Talk avgiftsfritt. Villkoret är att licenstagarna inte gör några egna förändringar av protokollet. Den kommande 68360-versionen av Lon Talk kan användas som referenskonstruktion, källkoden kommer att vara fri.
Standardiserade data i nätverket"Lon Mark" är det namn Echelon använder för tillämpningsgränssnittet i sitt nät "Lon Works". Lon Mark motsvarar det sjunde och översta skiktet i ISOs referensmodell för datautbyte mellan öppna system.
De sex undre skikten i referensmodellen motsvararas av protokollet "Lon Talk".
Tillämpningsskiktet "Lon Mark" baserar sig på standardiserade datatyper "Standard Network Variable Types" - SNVT och objektmodeller som kallas "Lon Mark Objects".
Objektmodellerna definierar vilken typ av data som skall sändas mellan olika enheter i nätet. Modellerna anger vilka datatyper som skall användas och talar också om hur värdet skall tolkas.
En rad tillverkare som använder nätet har slutit sig samman i industrigrupper för att skapa så kallade funktionella profiler för
olika typer av utrustning. Inom värme och ventilation finns profiler för bland annat temperaturgivare, koldioxidgivare och styrenheter.
Utrustning som följer någon av funktionsprofilerna får märkas med logotypen "Lon Mark" efter en test.
Ett Lon Mark-objekt består av en obligatorisk del. Men det finns också utrymme för tillverkarens egna tillägg. För en Lon Mark-märkt temperaturgivare i funktionsprofilen 1040 är det exempelvis obligatoriskt att använda datatypen "SNVT_temp_p". Därutöver kan temperaturgivaren sända andra slags data som tillverkaren bestämmer.