JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Integrerade styrsystem har blivit vardag i pappersindustrin

Helt integrerade styr- och informationssystem är numera väl etablerad verklighet inom industrin. För Korsnäs massa- och pappersbruk utanför Gävle betyder det bland annat minskat spill och bättre överblick för operatörerna.

Det är nu drygt tio år sedan Korsnäsverken började installera så kallade distribuerade styrsystem, DCS, för att styra de olika processer som omvandlar träd till bland annat vätskekartong för mjölkpaket.

Fabrikens omkring tio DCSer är sammanlänkade med ett optofibernät som för alla mätvärden till en stor processdatabas. Uppgifterna i databasen kan sedan nås och sammanställas på persondatorer som finns över hela fabriken. Genom detta fabriksinformationssystem, ett så kallat PI-system från den amerikanska tillverkaren OSI, får samtliga 1 500 anställda tillgång till mätvärden för 7 000 parametrar - en siffra som hela tiden ökar.

- Utan det här skulle vi köra lite i blindo, säger styrteknikchefen Mats Törnkvist. Då kan man inte se nivåerna i tankar och torn, och kanske inte vet om det finns massa.

Ett exempel på när integreringen är betydelsefull är då man byter vedslag mellan tall och björk. Där bytet sker blir övergången knivskarp, men längre fram i processen blandas

det nya vedslaget med det tidigare. Genom informationssystemet kan man förutse när förändringen når det egna produktionsledet.



Service avgör vid inköp


Ett DCS kan kosta i storleksordningen 5-10 miljoner. Mats Törnkvist uppskattar att ungefär hälften av kostnaden gäller hårdvaran.

Enligt Stefan Dalerå, chef för automationsunderhållet, är tekniska skillnader mellan fabrikaten inte längre ensamt avgörande vid köp.

- Det är som med TV-apparater. De är väldigt lika och de klarar nästan allt. Vi kollar på vilken service som finns och hur snabbt en reparatör kan vara på plats om något händer, säger Stefan Dalerå.

Det kan vara lagom med 2-3 olika systemfabrikat tycker Törnkvist och Dalerå. Med fler blir utbildningsbehovet onödigt stort, samtidigt som leverantörerna anstränger sig mer ifall man inte är bunden till just deras fabrikat.

Claes-Håkan Hedberg, pappersmaskinsoperatör på Korsnäsverken, är en av dem som fått sin arbetsmiljö förändrad i och med utvecklingen av företagets styr- och informationssystem.

I höstas fick han vrida sin stol mot datorskärmarna och tangentborden i fönstret mot pappersmaskinen, bort från de stora instrumentpanelerna på kontrollrummets bakre vägg.

- Nu kan jag se en massa saker som jag inte kunde tidigare, säger Hedberg och plockar upp en skärmsida med information om en ventil som styr papperets ytvikt.

- Jag kan se trenden sekundvis och jag kan se varifrån inställningen har bestämts. Särskilt bra är att jag kan se larmgränserna. Förut när det gick ett larm kunde vi inte se vad det betydde.

Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)