Mässan Elektronik/EP blev en stor framgång för arrangörerna. De 407 utställarna lockade totalt 13 903 besökare - de högsta siffrorna under 1990-talet för denna typ av mässa.De fyra mässdagarna 19 - 22 januari präglades av god stämning och stark framtidstro.
Mässan lockade rekordmånga besökare och utställare - 13 903 respektive 407 - fler än någonsin under 1990-talet.
Och de flesta besökarna kom för att göra affärer. Enligt preliminär statistik knöt besökarna i genomsnitt tre nya affärskontakter.
Cirka 70 procent av besökarna hade vad som kallas köpinflytande, och 80 procent kom från företag intresserade att köpa produkter och tjänster från någon eller några av utställarna. 30 procent hade aldrig besökt någon elektronikmässa förut, men 90 procent sa att de troligen vill återkomma nästa gång.
Efter den lyckade tillställningen hörs nu röster för att mässan ska hållas oftare än vart tredje år, som nu.
- EP-föreningen, till exempel, vill ha vartannat år, säger mässans projektledare Mikael Hagander.
Några planer med att koordinera detta med Göteborgs stolthet Komponent med Elektronikproduktion, som ju också går vart tredje år saxat med Elektronik/EP, finns dock inte i nuläget.
Att Hagander är nöjd är inte så konstigt. Hans egen prognos på 13 500 besökare slogs ju med råge. Och även nymodigheter som jobbförmedlingen Job Corner och inslaget av miljö- och återvinning föll väl ut.
- Det vi inte lyckades med var ansträngningarna att få in en komplett fungerande produktionslina och att få en avdelning för design och formgivning, säger han.
Det faktum att mässan gick i januari i stället för som tidigare i maj tycks också ha varit av godo.
En poäng var att besökarna inte gick hem så tidigt, eftersom vädret utomhus knappast lockade till alternativa aktiviteter på samma sätt som i maj.
Adam Edström
Seminarierna drog färre än väntatDe 19 tekniska seminarier som arrangerades parallellt med mässan drog 554 besökare - inte i nivå med förhoppningarna.
- Vi hade nog hoppats på fler besökare, med tanke på det låga priset på 480 kronor, säger Gerd Ödhammar hos seminariearrangören Konferensinstitutet S:t Erik.
Besökarna fördelade sig mycket ojämnt. "Framtida mönsterkort" blev en succé med 93 besökare. "18 datorer i bilen", "Konstruktion för telekom" och "Så lätt är det med BGA och CSP" lockade också över 50 besökare.
Ett seminarium om industridesign ställdes in på grund av bristande intresse.
AE