Förra året såldes komponenter för 15 miljarder kronor i Sverige. Det var en ökning med 5 procent jämfört med 1997, och branschföreningen EKL tror på en tillväxt i samma storleksordning i år.Halvledare för 10 miljarder, elektromekanik för 2,5 miljarder, passiva komponenter för 1,5 miljarder, mikrovågskomponenter, bildskärmar och övrigt för ungefär en miljard. Ungefär så såg den svenska komponentmarknaden ut förra året, enligt branschföreningen EKL, Elektronikkomponentleverantörerna.
- Tillväxten låg ungefär på fem procent. Och vi tror att den står sig även i år, säger EKLs ordförande Bengt Svensson.
Jämfört med övriga världen är det ett gott resultat. Förra året gick de tio största halvledarföretagen bakåt med nästan 9 procent. Men jämfört med tidigare år är tillväxten blygsam. Den svenska komponentmarknaden har goda år nått upp till 25 procent, exempelvis då mobiltelefonproduktionen byggdes ut och då AXE- produkterna expanderade som värst.
Stilla på mät och produktionKomponentleverantörernas optimism delas inte av alla övriga aktörer på den svenska elektronikmarknaden. Peter Thornér från Test- och Mätleverantörernas branschförening, tror att marknaden för hans företag i det närmaste ska stå stilla i år, kring en miljard kronor.
- Test och mät drivs av teknologivågor. Digitaliseringen av telenätet var en sådan, mobiltelefonin en annan.
- För 1999 ser vi ingen sådan teknologivåg. Vi hoppas på att tredje generationens mobiltelefoni ska börja driva på vår bransch nästa år, men ännu har vi inte sett någon tillväxt därifrån, säger Peter Thornér.
Just nu tycker han annars att orosmolnen överväger.
- Det är allvarligt när Ericsson flyttar ut ledningen för områden som accessnät och datanät ur landet. Det minskar helt klart möjligheten för oss här i Sverige, säger han.
- Jag är faktiskt förvånad över hur stort en del företag satsar här på mässan. Jag tror det sker en tillnyktring i branschen under året, säger han.
Thornérs relativa pessimism delas i viss mån av hans kollega på EP-sidan, alltså föreningen för företag som säljer produktionsutrustning. Inte heller dess ordförande Lars-Åke Bergström tror på någon större tillväxt 1999.
- Vår bransch ligger relativt stabilt mellan 300 och 400 miljoner kronor om året, säger han.
Tillväxten på produktionsområdet finns mest inom BGA-utrustning och avsyningsutrustning. Den ökade mängden legoproduktion har inte satt några spår i försäljningsökning av produktionsutrustning totalt.
- Nej, totalt tillverkas nog lika mycket elektronik nu som för några år sedan, men av andra företag, säger han.
Adam Edström