JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Linux och Blåtand flyttar in hos Axis

Axis har valt att bygga in det gratisdistribuerade operativsystemet Linux i sina nätverksanslutna produkter.


- Vi har tagit ett radikalt steg i produktutvecklingen och kör Linux som operativsystem i våra inbyggda produkter, säger Martin Gren, en av grundarna till Lundabaserade Axis Communications.

I höst kommer företagets första Linuxbaserade produkt, en kameraserver, ut på marknaden.

Det finns visserligen redan ett antal företag som lanserat Linuxbaserade produkter, men enligt Martin Gren bygger de på en enkorts-pc. Det ovanliga med Axis är att de kör Linux i ett inbyggt system på en processor som inte är en pc och som saknar MMU (Memory Managing Unit).

Martin Gren pekar på en rad fördelar med att använda det öppna gratisoperativsystemet Linux. En av de viktigaste är att det är så mycket lättare att verifiera produkterna. Axis kan använda Linux för programutvecklingen och får därmed samma miljö i värddatorn som i målsystemet, vilket gör det lättare att utveckla och felsöka program. I den Windows NT-miljö som Axis använde tidigare var detta inte möjligt. Det går dessutom lättare att göra kundanpassningar, och stabiliteten är bättre än i NT-miljön.

En positiv överraskning var att operativsystemet tog mindre plats än befarat.

- Vi fick in hela Linux på en halv Mbyte.



Bluetooth kan ge nya produkter


För Axis allra minsta produkter är det emellertid för mycket, så där ska det likaledes gratisdistribuerade men mer okända operativsystemet Ecos användas.

Men nya operativsystem är inte det enda som flyttar in i Axis produkter. I två år har företaget samarbetat med Ericsson om Bluetooth. I början av nästa år ska företagets första Bluetoothbaserade produkt för trådlös Internetöverföring vara färdig, och Martin Gren berättar att helt nya produkter finns på planeringsstadiet. En tänkbar produkt är en accesspunkt för telefoni över IP - Internet Protocol.

- Jag tror mycket på trådlöst trots att bandbredden är lägre. Folk vill inte dra ledningar över hela bostaden.

Bluetooth är huvudspåret i företagets hemnätsplaner, men man håller även ett öga på konkurrerande standarder, främst 802.11 men även HomeRFs Swap.

- Bluetooth kan bli klart billigast. Nackdelen är att det inte är helt optimalt för TCP/IP som är det protokoll vi bygger våra produkter på. Vi har jobbat hårt med Ericsson för att få stöd för våra synpunkter. En del krav har vi fått igenom men annat saknas ännu, säger Martin Gren.

Charlotta von Schultz





Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)