I september motionerar Eva Flyborg (fp) i riksdagen om krav på redovisning av mobiltelefoners strålning.Eva Flyborg, folkpartistisk riksdagsledamot, tycker att konsumenterna bör få veta hur stark strålning de utsätts för när de ringer i sin mobiltelefon, och att forskarna lättare ska få tillgång till de siffror de behöver för sina studier. I september lägger hon därför fram en motion för att tvinga leverantörerna att presentera sina mätvärden.
Men mobiltelefonbranschen menar att det är onödigt. Alla telefoner ligger under gränsvärdet, och det behövs inga ytterligare upplysningar. Arvid Brandberg på mobiltelefonleverantörernas branschorganisation MTB hänvisar till att bland annat Världshälsoorganisationen stöder nuvarande gräns, 2 Watt per kilo på de mest exponerade kroppsdelarna.
- Världshälsoorganisationen har inte hittat tillräckligt många seriösa forskare som påvisat skador, säger Arvid Brandberg.
Inga bevis för oskadlighetDe forskare som Elektroniktidningen talat med har dock en annan uppfattning. Olle Johansson på Karolinska Institutet är en av de forskare som arbetat längst med hälsoeffekter av strålning från mobiltelefoner.
Han menar att motsatsen till Brandbergs påstående också gäller: inga forskningsrapporter visar att strålningen är oskadlig. Gränsvärdet kan alltså vara för högt. Forskarna vet helt enkelt för lite; av naturliga skäl har man inte kunnat titta på långtidseffekterna.
- Vi kan se biologiska effekter på nivåer som ligger mer än tusen gånger under gränsvärdet
Kanske ökar kunskaperna efter den stora konferensen 16-17 september i Göteborg, då forskare inom området mobiltelefoner och hälsa ska samlas för att diskutera och presentera nya resultat. Olle Johansson kommer själv att presentera resultat från provokationsförsök, då människor som utsätts för strålning får uppge vad de känner.
Yngve Hamnerius från Chalmers ska presentera undersökningar av strålning från basstationer. Mätningarna är ännu inte färdiga, men så mycket vågar han i alla fall påstå att exponeringen blir tusendelar av vad som når kroppen från en mobiltelefon.
- Men basstationen sänder ju hela tiden, så kan man avfärda problemet? Det kan ju finnas enstaka personer som blir störda, säger han.
Liksom Olle Johansson så hoppas Yngve Hamnerius på att branschen ska plocka fram mätvärden för mobiltelefonerna. De går visserligen att få fram genom oberoende mätningar, men det blir dyrt.
Kerstin Lundell Frilansjournalist