På Chalmers Tekniska högskola har forskare tagit fram en halvledarlaser med inbyggda linser. Enligt forskarna blir tekniken billigare, enklare och mer hållbar än dagens halvledarlaserteknik.
- Halvledarlasrar har en mycket liten emitterande yta, det är bara några μm, förklarar Niklas Andersson, doktor i optoelektronik vid Chalmers Tekniska högskola i Göteborg.
- Det gör att de sprider ljuset upp till 20 grader och därför måste man använda linser för att samla det.
Traditionella halvledarlasrar använder externa linspaket för att korrigera strålgången. Men Niklas Andersson och ett lag av forskare har tagit fram en halvledarlaser i gitterkopplad teknik där linserna är inbyggda och sitter direkt på chipset. Själva linsen konstrueras i galliumarsenid, iridium och aluminium.
Finessen är att det blir billigare att tillverka, tillförlitligheten ökar eftersom det inte finns några lösa delar och dessutom ökar testbarheten radikalt.
- Med vår laser kan du testa komponenten när den fortfarande sitter på kiselskivan, förklarar Niklas Andersson.
Med lösa linspaket är det naturligtvis svårt eftersom man i det fallet måste testa komponenterna tillsammans.
Än så länge är produkten på forskningstadiet, men Niklas tror att det kan finnas en kommersiell produkt om några år.
- Men då handlar det om traditionella vertikala kavitetslasrar, förklarar han. De lasrar vi har jobbat mest med är gitterkopplade men de kommer att dröja ytterligare.
Användningsområdena för linslasern är i stort sett desamma som för motsvarande produkter i dag: CD-spelare och fiberkommunikationsprodukter.
Finns det då några företag som är intresserade av att tillverka och marknadsföra produkten
- Det kan jag inte svara på, säger Niklas Andersson hemlighetsfullt men det framgår att det är något på gång.
Björn Segerblad