Den viktigaste miljöaktören är inte miljöingenjören som jobbar heltid med miljö utan konstruktören som gör mijöanpassning till en del av vardagsrutinen.
Miljöingenjör är varken en självklar titel eller karriärväg. Men det finns jobb. Någon kan bli miljösamordnare (som Richard Trankell i artikeln nedanför), en annan kan bli konsult och en tredje kan kanske få jobb hos Greenpeace eller Naturskyddsföreningen som gärna suger upp unga, engagerade akademiker.
Utbildning går det också att få sedan något år. I Uppsala finns en hel civilingenjörsutbildning i miljö- och vattenteknik. Högskolorna i Östersund och Kalmar erbjuder också fleråriga utbildningar. I Kalmar blir titeln miljöingenjör och i Östersund heter det ekoingenjör.
Men miljö är inte bara experternas ansvar. En av de allra viktigaste miljöarbetarna inom elektronikindustrin är konstruktören som rent konkret ska få fram de energisnåla, kompakta, miljödeklarerade och återvinnningsbara produkterna.
För konstruktören finns kurser, arrangerade och specialskräddade av IVF, Institutet för verkstadsteknisk forskning. Högskolorna kan också erbjuda kurser i livscykelanalys och annat matnyttigt, även om de inte har så många kurser inom just elektronik. Det finns även nätverk för den som vill lära av kollegor - se IVFs hemsida, www.ivf.se.
Jättar undersöker leverantörer
Och även den som inte är specialintresserad av miljöfrågor måste börja tänka på saken nu, eftersom fler och fler företag ställer miljökrav på sina leverantörer. ABB undersöker eventuella miljösynder hos myndigheterna och kräver en kontaktperson för miljöfrågor. Ericsson ställer en lång rad frågor och vill ha miljödeklarationer av innehållet. Krav på miljöledningssystem enligt ISO 14001 är en trend.
Den som exporterar kan räkna med ännu hårdare krav på vissa marknader. Slutkunderna har visserligen inga speciella miljökrav på elektroniken, men det kan komma. Telekom och IT-branschen vill ju gärna hävda att de behövs när världen ska ställa om mot miljöanpassad livsstil, med mindre resande bland annat, och det måste ju motsvaras av miljöanpassade varor. Till det kommer de ökande kraven från lagstiftarna.
Lite miljöintresse krävs alltså för företagens egen långsiktiga överlevnad och behovet av ingenjörer med miljökunskaper kommer att öka menar alla som Elektroniktidningen pratat med.