JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Böjlig och tunn plastskärm kan tryckas i massupplaga

Framtidens smarta kort kommer att förses med teckenfönster för exempelvis saldouppgifter.

Det menar en grupp forskare på universitetet i Stuttgart.



Den tyska forskargruppen har utvecklat en mycket tunn ferroelektrisk flytande kristallskärm som man hävdar lämpar sig särskilt bra för användning på smarta kort. Skärmen uppfyller nämligen enligt forskarna alla de krav som ställs på komponenter som ska placeras på smarta kort.

- Vi har redan ett omfattande samarbetsprojekt igång med ett flertal industripartners under ledning av Infineon Technologies, berättar Volker Frey, som ingår i Stuttgart-gruppen.

Skärmen, som är gjord på ett plastsubstrat, blir tillräckligt böjlig och tunnare än de 0,5 mm som krävs för användning på smarta kort. Tanken är att exempelvis utnyttja den på telefonkort för att visa hur mycket pengar som finns kvar.

Skärmen är även tryckstabil, fungerar vid temperaturer mellan -20° C och 70° C samt är CMOS-kompatibel, vilket innebär att den kräver en spänning under 5 V.

Dessutom är den bistabil vilket gör att den inte kräver någon energikälla för att behålla informationen sedan denna har matats in.

Och tack vare en förenklad tillverkningsprocess, som endast involverar trycktekniker och inget vakuumsteg, blir skärmar av detta slag så billiga att tillverka att de kan utnyttjas för engångsändamål.

Forskarna är dock fortfarande lite tveksamma till om skärmen verkligen kan klara de mekaniska påfrestningar den oundvikligen skulle utsättas för på ett smart kort. Alternativet i dagsläget vore att istället utnyttja flytande kristallskärmar av så kallad TN-typ, twisted nematic, som är både tåligare och stabilare.

Problemet är att dessa inte är bistabila utan kräver ett batteri för att behålla informationen. Tunnfilmsbatterier skulle visserligen kunna utnyttjas, men det skulle i sin tur öka kostnaden. Framtidens lösning är enligt de tyska forskarna de bistabila flytande kristaller av TN-typ, som håller på att utvecklas på flera håll i världen.

Stuttgartgruppen håller för närvarande på att lösa hur skärmen bäst kopplas till kortets krets. Tanken är att skärmen ska fungera med konventionella läsare för smarta kort.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)