JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Varje kiselbricka kan få unikt fingeravtryck

Liksom varje människa har ett unikt fingeravtryck kan varje kiselchips snart ha detsamma.

Det hoppas det amerikanska företaget Siid Tech, som utvecklar och marknadsför tekniken Silicon Fingerprinting.



Med hjälp av ett unikt identitetsnummer ska varje kiselchips kunna följas från vaggan till graven. Det är affärsidén för nystartade Siid Techs som tagit fram den patentsökta tekniken Silicon Fingerprinting. Kiselfingeravtrycken har stora likheter med människans: de finns med redan från födseln - eller i kislets fall från tillverkningen - de kan inte ändras, kopieras eller förfalskas, och det finns inte två som har samma avtryck. Ett fingeravtryck kan dessutom läsas när som helst - kislets läses elektroniskt via JTAG-porten.

Siid Techs grundare ser många användningsområden till sin innovation. Dels i tillämpningar där ID-numret utgör en funktion, dels för att ge halvledarleverantörer en möjlighet att spåra och följa varje chips. Några exempel på tillämpningar där fingeravtrycket i sig är en funktion är hårdvarunycklar, mobiltelefoner med unik identitet och smarta kort.

Finessen med spårbarhet är att ett visst chips kan kopplas till en viss kiselskiva. När ett chips till exempel fallerar i drift kan halvledartillverkaren se exakt vilken kiselskiva det härstammar ifrån, och återkallar därefter endast de chips som kommer från just den kiselskivan.

Man kan dessutom upptäcka bedräglig märkning av kretsar, exempelvis 200 MHz- kretsar som felaktigt märkts som dyrare 350 MHz-diton.

Även så kallade IP-leverantörer, som licensierar färdiga kärnor för inbyggnad i kretsar, kan ha nytta av fingeravtrycken, eftersom de får möjlighet att upptäcka IP-block som används utan att leverantören fått royalty.



ID byggs in i layouten


Kislet får sitt fingeravtryck, eller ICID som Siid Tech kallar sin produkt, genom att ett block litet som en lödö (bondpad) byggs in i chipslayouten. Efter de vanliga tillverkningsstegen får blocket hos respektive chips sin egen permanenta identitet. Det krävs inga extra masklager eller tillverkningsprocesser, inte heller några extra åtgärder, som att ladda ett register eller trimma en laser. Eftersom man läser fingeravtrycket via JTAG- porten klarar man sig även utan extra paddar eller ben. ID-blocket sinkar inte heller kretsens prestanda och drar ingen effekt när den inte läses. Exakt hur avtrycket byggs in i chipsen avslöjar Siid Tech dock inte.

Steve Sapiro, som är en av Siid Techs grundare, menar att den egna tekniken har många fördelar jämfört med konkurrerande metoder för att identifiera chips.

- Ingen av dagens metoder ger användare alla finesser som behövs. De kräver antingen extra tillverkningssteg, en dyrare tillverkningsprocess, kan inte läsas elektroniskt eller kan inte garantera att ID:t inte går att ändra eller förfalska, säger han.

Företaget har i dagsläget två icke namngivna kunder som börjat utnyttja tekniken.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)