JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Inbyggda system kräver bra verktyg

Utvecklingsmiljöer för inbyggda system har blivit allt mer avancerade. Bättre stöd för periferikretsar, kompletta verktygssviter samt mer stöd för Java är några av trenderna.


Marknadsnyckeln vänder sig den här gången till dig som arbetar med inbyggda system.

Tabellerna omfattar fyra olika verktygstyper för inbyggda system, nämligen realtidsoperativsystem, debuggrar, kompilatorer och simulatorer. För att begränsa tabellen låter vi emulatorer och andra analysverktyg stå utanför denna gång.

En tydlig trend på området inbyggda system är att allt fler funktioner byggs in i verktygen. Förr fick man leta specifikt efter en Javakompilator, men nu ingår den kompilatorn i utvecklingsmiljön.

Ett antal verktyg stöder även periferikretsar, till exempel finns några debuggrar i tabellen som stöder flashkretsar.



Många processorfamiljer


I tabellen kan man utläsa att många realtidsoperativsystem erbjuder stöd för mer än sex processorfamiljer. För att hänga med på 32-bitars marknaden måste ett realtidsoperativsystem exempelvis stödja PowerPC från olika kretsleverantörer.

Många operativsystemleverantörer erbjuder också ett paket där kompilator, simulator och debugger finns mer eller mindre väl integrerade.

Grafiskt inriktade verktyg, många Internetbaserade, börjar också dyka upp i utvecklingsmiljöerna.

Verktyg för inbyggda system har blivit allt viktigare i Sverige. Det bekräftas inte minst av att många utländska (främst amerikanska) verktygsleverantörer har valt att placera kontor här i landet. De senaste tillskotten är Software Development Systems och Lynx Real Time Systems. Nyetableringarna gynnar rimligtvis de svenska konstruktörerna.

Susan Kelly

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)