Genom att omvandla resultaten från forskningsprogrammet Europractice till ett bolag med namnet EPMCM ska det bli lättare för industrin att börja använda flerkretsmoduler och andra kompakta byggsätt.
- Vi ska bygga upp ett europeiskt nätverk med lokala designcentra för multichipmoduler och andra kompakta byggsätt, säger Per Nilsson som är vd på EPMCM. Han har tidigare drivit upp det svenska EDA-företaget Synthesia som köptes av Cadence för knappt två år sedan.
EPMCM, med temporärt huvudkontor i Kista utanför Stockholm, ska ägas gemensamt av de fem forskningsinstituten IMC med verksamhet i Stockholm och Linköping, Imec i Belgien, ETH i Schweiz, MMRC i Irland och tyska Fraunhofer. Dessutom medverkar franska IXL utan att vara delägare.
Tanken är att var och en av parterna ska bearbeta den lokala marknaden men utnyttja de gemensamma resurserna för att kunna erbjuda den bästa lösningen i varje enskilt fall.
Det man ska sälja är avancerade byggsätt, framför allt flerkretsmoduler.
Flera delar kostnaden
- Men vi ska också ta fram egna lösningar och sälja till mindre kunder som inte har tillräckligt stor volym för att ensamma bekosta utvecklingen, säger Per Nilsson.
Konstruktionsarbetet kommer att utföras av någon av de sex deltagarna medan tillverkningen sker hos en av de 25 europeiska underleverantörerna som ingår i nätverket. I Sverige kan exempelvis Jönköpingsföretaget Saab Combitech komma i fråga för produktionen.
Per Nilsson räknar med att EPMCM ska omsätta mellan 25 och 30 miljoner kronor nästa år och att det ska generera produktion värd det tiodubbla.
- De naturliga kunderna är kommunikations-, bil- och den medicinska industrin men tekniken passar också för instrumentering där man behöver ett kompakt och lätt byggsätt. Dessutom kan den totala systemkostnaden bli lägre än för traditionella byggsätt, säger Per Nilsson.
EPMCM, som formellt startar vid årsskiftet, har en grundplåt på en miljon kronor och en av Per Nilssons uppgifter blir att lösa den långsiktiga finansieringen.