JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. DAC : Nya bud för asickonstruktör

Nya metoder är ett måste om vi ska klara framtida miljongrindarskretsar. Det tycktes vara den allmänna uppfattningen på årets Dac, Design Automation Conference. Men meningarna gick isär om exakt vad som ska frälsa asickonstruktören.

En grupp verktygsleverantörer var överens om att dagens språk VHDL och Verilog, inte duger för att beskriva systemkretsar. Vad som ska ersätta dem är dock en öppen fråga, och olika leverantörer talade sig varma för språk som C, C++, Java, se artikel på sid 22 och 23.

Man kan även räkna med turbulens i de senare skedena i konstruktionsarbetet - syntesen och layouten. Här är stötestenen de många iterationerna mellan logisk och fysisk konstruktion, två arbetsmoment som utförs av separata verktyg med mer eller mindre tajta länkar emellan.

Även här är det många om budet, som artikeln härintill beskriver. Syntesleverantörer vill addera placering- och ledningsdragning till syntesverktygen, leverantörer av verktyg för placering och ledningsdragning vill istället lägga till syntesfunktioner, medan en handfull nystartade företag vill lägga sig någonstans mittemellan.

Nytt för i år var att även programvara för inbyggda system fick en släng av sleven på Dac. Konferensschemat hade tre presentationer på temat , och Dataquest tog för första gången med området i sin årliga analys.

En tråkig nyhet på årets Dac var att den populära, och ofta kontroversiella, paneldebatten mellan vd:arna i branschens största företag inte ägde rum. Vid öppningsanförandet fick istället en hög Intelchef tala på temat "March of Technology", något som blev ganska pinsamt när talet snabbt urartade i ohöljd Intelreklam.

Charlotta Von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)