JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Radionät utan tråd och batterier

Med hjälp av en passiv sändtagare som omvandlar optiska signaler till radiosignaler och tvärtom, har brittiska BT byggt ett trådlöst nät, som inte bara fungerar utan batterier, utan dessutom kan utnyttjas för olika system.

- Ett nät med passiva picoceller kan i princip aldrig bytas ut eller uppgraderas, förklarar Dave Wake, hos telekombolaget BTs forskningslaboratorium i Martlesham i södra England.

Passiva picoceller är vad han och de andra BT-forskarna kallar det nya sätt de utvecklat för nätlänkning av telekommunikation och annan IT-utrustning. Forskarna, specialister på trådlös kommunikationsutrustning med kort räckvidd, har byggt ett prototypsystem som eliminerar aktiv elektronik i basstationer. Det omvandlar ljussignaler till radiosignaler och vice versa, men kräver varken extern krafttillförsel eller batterier.



Olika system samtidigt


Därmed, menar forskarna, kommer deras passiva picocell-teknik att finna tillämpningar på många områden. Först ut blir troligen trådlösa höghastighetsnät i exempelvis stora kontorsbyggnader eller sjukhus, men enligt Dave Wake kan tekniken komma att dyka upp lite varstans.

En av teknikens finesser är nämligen att den i kombination med rätt antenn blir oberoende av vilka tjänster som sänds. Det vill säga att flera olika system kan utnyttjas samtidigt. En enda picocell kan ta emot mobila och trådlösa system som GSM och Dect såväl som radiobaserade lokala nät för mobil dataöverföring. Tekniken kan alltså utnyttjas även i framtida, ännu ej definierade, trådlösa system.

Hjärtat i uppfinningen är en elektroabsorptionsmodulator, en optoelektronisk komponent som agerar passiv sändtagare för radiosignaler som överförs i ljusvågor i optiska fibrer. BT kommer att prova den nya tekniken i stora fältförsök under de kommande åren och siktar på att börja sälja system i början av nästa sekel.

En passiv picocell som levererar Ethernet till en bärbar dator har demonstrerats av forskningslaboratoriet. Denna utnyttjar ett kommersiellt radiobaserat lokalt nät för 2,4 GHz. Kopplingen gav en rådatahastighet på 3 Mbit per sekund.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)