Platta skärmar baserade på tunnfilmstransistorer spås år 2000 svara för över hälften av den totala skärmmarknaden. Och det är framför allt taiwanesiska tillverkare som kommer att vinna terräng.
Om ett par år väntas priset för en platt skärm baserad på flytande kristaller kosta ungefär dubbelt så mycket som motsvarande skärm med ett klassisk katodstrålerör. Detta anses dock vara den prisbarriär, vars brott blir startskottet för de platta skärmarnas verkliga inträde på en marknad som hittills dominerats av deras knubbigare kusiner.
Katodstrålerör anses nämligen fortfarande oslagbara till persondatorer och TV- apparater. Detta tack vare teknikens överlägsenhet beträffande bildkvalitet och pris. Platta skärmar baserade på tunnfilmstransistorer har däremot blivit oumbärliga i bärbar utrustning.
Men platta skärmar görs nu i allt större storlekar och med allt bättre bildkvalitet och snart är det dags för direkt konkurrens med katodstrålerörsskärmar. De flesta stora skärmtillverkarna håller på att bygga upp sin kapacitet på området och marknadsanalytikerna spår alltså en vändning till fördel för de platta skärmarna år 2000.
Enligt investeringsföretaget Salomon Brothers kommer platta skärmar baserade på tunnfilmstransistorer att stå för drygt hälften av den totala skärmmarknaden år 2000. Och enligt japanska Yamaichi Research Institute of Securities & Economics kommer värdet av produktionen av skärmar av flytande kristalltyp att fördubblas mellan 1996 och 2000, då det når 16 miljarder dollar.
Enligt Salomon Brothers har taiwanesiska tillverkare ett försprång framför sina japanska kollegor eftersom de inte har investerat i tillverkning av katodstrålerör. Taiwan spås därmed på sikt bli den enskilt största producenten av skärmar.
Vidvinkelteknik
Innan platta skärmar framgångsrikt och på allvar kan utnyttjas i exempelvis TV- apparater måste dock vinkeln, från vilken skärmen kan beskådas, ökas. Och samtliga tillverkare håller på att utveckla vidvinkelteknik. Hitachi, Sharp, Toshiba och NEC har alla uppnåt tittvinklar på mellan 140 och 160 grader.
Även om tunnfilmstransistorteknik allmänt anses som den mest lovande tekniken pågår en hel del arbete inom alternativa tekniker. Philips, Sharp och Sony har exempelvis slagit sig samman för att utveckla stora platta skärmar baserade på så kallade plasma-adresserade flytande kristaller, PALC. Företagen siktar på att kunna visa en prototypskärm med diametermåttet 40 tum redan i slutet av året.