Måste en elektronikdistributör omsätta hundratals miljoner, ligga i Kista och ha massor av personal?
Inte om du frågar Peter Klevestav på lilla komponentdistributören Klevkomp. Hans firma är alldeles nystartad, lokalen är en sommarstuga i Älvsjö och Peter är enda anställd.
Förutsättningarna kunde vara bättre. Det råder inte någon brist på distributörsföretag i elektronikbranschen och det finns flera jättar som har ett mycket stort och brett sortiment. Ändå tror Peter att hans lilla företag kan tränga sig in på marknaden. Till sin hjälp har han ett antal egna agenturer från Taiwan, låga priser och entreprenörsanda. För att inte tala om hustrun Marie som hoppar in och hjälper till med bokföring och administration.
- Flexibilitet är ett nyckelord för oss, säger Peter och menar att Klevkomp kan vara mycket mer flexibelt än de stora företagen med mer komplexa organisationer.
Nära till lagretPeter behöver bara vända sig om i stolen för att se lagret som ligger några meter bort. Vill han veta vad som finns på lager är det bara att titta i hyllan, det behövs inga datorsystem för att hålla rätt på det. Men vad händer när Storföretaget ringer och vill lägga en jätteorder? Hur ska enmansföretaget kunna hantera det?
- Det är klart att vi har svårare att distribuera stora volymer, erkänner Peter. Men därför riktar vi oss primärt mot mellanstora och små företag.
Flera av de stora komponentdistributörerna lever dessutom på stora företag som lägger enorma order. Något som kan ställa till problem för mindre företag som inte har behov av massiva leveranser. Peter menar att han gärna hjälper små företag och efter snart tjugo år i branschen med jobb på flera olika stora komponentföretag har han ett gott kontaktnät.
- När jag rest runt och pratat för Klevkomp har jag träffat många små företag och det är alltid roligt att kunna erbjuda något som passar dem, förklarar han. Jag är ju också småföretagare och vet hur det är att jobba i liten skala.
- Ibland spenderar man nog mer tid än man borde här, säger Peter fundersamt och berättar att han likt många andra småföretagare fått lägga ner mycket jobb som han inte kan ta betalt för.
Men Peter har inte alltid varit småföretagare. Fram till i februari jobbade han inom Acte-gruppen. Där hamnade han sedan företaget gått samman med Okab, ett företag som Peters far startade. Peter har själv haft en andel i företaget men jobbade under de sista åren som anställd snarare än som ägare.
- På Okab var vi 20 personer som mest och i och med sammanslagningen skulle vi bli omkring hundra. Jag tyckte att det var dags att starta eget, något jag funderat på en längre tid.
Sagt och gjort. Peter och hustrun köpte sommarstugan på granntomten i Älvsjö, några mil från Stockholm City. Peter ställde in ett skrivbord och hyllor. Sedan var det bara att köra igång företaget.
Pengar i höstKlevkomp startades i maj och Peter räknar med att kunna visa svarta siffror redan i höst. Men hur mycket pengar det handlar om efter ett år är svårt att sia om.
- Når vi en miljon första året är det bra, säger Peter och avslutar med en vision eller kanske till och med en önskedröm:
- Om fem år kanske vi omsätter tio gånger så mycket.
Björn Segerblad