Under de närmaste åren kommer vi att få se en enorm mängd nya elektronikprodukter som är resultatet av ny produktionsteknik.
Om det är Bo Wikström övertygad, liksom att Xicon ska vara med och leda den utvecklingen.- Innovationer inom produktionsteknik är den överlägset viktigaste motorn för nya produkter. Just nu bubblar det av nya produktionsmetoder världen över, och vi på Xicon har en hel del att bidra med, säger Bo Wikström optimistiskt.
Han menar att elektroniken rent utvecklingsmässigt fortfarande befinner sig på medeltiden.
- Då, på 1500-talet, fanns två sätt att bearbeta metall. Man kunde gjuta och man kunde smida. Precis så är det i elektronikindustrin idag, 99 procent av alla produkter görs med hålmontering och ytmontering.
- Vi har inte ens nått den industriella fasen ännu, säger han.
Limning och bondning är två favoritmetoder, och han berättar märkbart stolt att Xicon är en av de få i världen som massproducerar med ledande lim. Man klarar också helautomatisk flipchipmontering och ska precis investera i ytterligare bondningsutrustning. För det är inte en enskild teknik som kommer att dominera framöver, menar han.
- Tvärtom, elektronikindustrin måste lära av den mekaniska industrin hur man blandar olika produktionsmetoder. När allt kommer omkring så gjuts och smids det en hel del fortfarande.
FöretagsgeneratorXicons egen utveckling har knappast varit snörrät. Men efter tio års provande av affärsidéer verkar man nu ha funnit sin roll och ser framtiden an med tillförsikt. Man har fått igång masstillverkning av ett antal produkter och går med vinst.
- Det var trögt i början, visst, men nu lyfter det och vi har råd med investeringar. Nu vet vi vad vi ska göra - vi har utvecklats till något av en företagsgenerator, säger han.
I växelspelet mellan Xicon och kunderna uppstår ofta tankar på nya tillämpningar. Några av dessa vidareutvecklas till produkter som knoppas av i nya företag.
Ett av de lyckade exemplen på hur en ny produktionsmetod resulterat i en ny tillämpning är de batteriladdare som Xicon just bildat ett dotterbolag kring. Ursprunget ligger i en ny teknik för EMC-filter till intelligenta sensorer. Där ingår minimala bondade spolar, en teknik som ingen använt tidigare.
- För att de skulle hålla rent mekaniskt så injicerade vi en polymer, ett så kallat globtopmaterial, in i spolarna. Och då kom vi på tanken att blanda i järnpulver i det vi injicerade, för att på så sätt skapa en järnkärna. Då kunde vi plötsligt göra mycket små transformatorer.
- Nästa idé var att bygga minimala spänningsomvandlare av dessa transformatorer.
Samtidigt höll man på med en stor utredning av batterier till elbilar. Det visade sig då att spridningen av laddning mellan batteriernas celler var ett stort problem, och lösningen skulle kunna vara distribuerad utjämningsladdning med hjälp av de små omvandlarna.
- Vi skrev en oerhört omfattande patentansökan. När PRV godkände den så höll jag på att trilla ur stolen.
En annan av Xicons paradprodukter - ett smart kort med inbyggt teckenfönster - kom också till mer eller mindre av en slump. Det var en kund som frågade om inte Xicon kunde hjälpa till att konstruera ett PIN-kodminne i kreditkortsformat. Resultatet blev en hel plattform för en ny typ av smarta kort, med mönsterkort, processor, minne, ljud, teckenfönster, batteri och länk till omvärlden. Den stora poängen är att man fått ner strömförbrukningen så att batteriet räcker i minst 10 år, kanske uppåt 30 år.
- Ledande lim var en förutsättning. Men kanske viktigare var vår förmåga att förstå hur halvledartillverkare specificerar kretsar, så att vi kan gå förbi specifikationerna.
Naturligtvis är även detta koncept skyddat av patent. Bo Wikström, som faktiskt är kemist och mekanist från början, har själv skrivit över 100 patent.
Helt ny produktionsteknikJust nu är det en helt ny produktionsteknik som är på tapeten, men eftersom det patentet inte är inlämnat riktigt ännu så vill han inte avslöja några detaljer. Men han sticker ut hakan om betydelsen:
- Det blir en av de dominerande teknikerna i världen. Men det kommer att ta tid.
- Det är ett tredimensionellt byggsätt, så mycket kan jag säga. Och egentligen är det vansinnigt enkelt. Vi har jobbat med det i två år - det är ju de enkla lösningarna som är svårast att hitta.
Adam Edström