- Vi visar upp en komplett modul för Bluetooth på Cebit med allt från USB- seriekanal in till antenn ut. Det är förmodligen den första riktiga Bluetoothprodukten, säger Örjan Johansson på Ericsson Mobile.
Var modulen tillverkas vill han inte avslöja mer än att Ericsson Components står för en del. Försäljningen kan också komma att skötas av flera kanaler förutom Ericsson Components. Någon volymproduktion är inte tal om än, men det är på gång.
- Vi ska öka volymen i slutet av året och nästa år hoppas vi sälja miljoner moduler, säger han.
En del av volymen kommer Ericsson att använda för eget bruk, men lejonparten ska säljas externt. Priset är ännu en öppen fråga.
Modulen, som kan kommunicera med en räckvidd på upp till 100 meter, består av en multichipmodul monterad på ett vanligt kort. Den rymmer radiodel, minne och en basbandsdel med en mikroprocessor. Basbandsprocessorn har Ericsson utvecklat i samarbete med VLSI Technology. Kretsen kommer att säljas på marknaden av VLSI tillsammans med ett utvecklingskit för Bluetooth.
Ericssons Bluetoothmodul visas upp på mässan Cebit som går av stapeln i Hannover nu i mars. Där passar Ericsson och de andra företagen bakom Bluetooth också på att demonstrera några praktiska tillämpningar av tekniken. Ericsson kör sina demonstrationer i Ericsson Mobile Communications monter.
- Vi ska bland annat visa upp en digital kamera som pratar med en dator via en mobiltelefon, säger Örjan Johansson.
Han påpekar dock att det rör sig om just demonstrationer och inte säljbara produkter. Men mot slutet av året räknar Ericsson med att kunna erbjuda ett slags Bluetoothgränssnitt som kan monters på andra produkter. Liknande gränssnitt är under utveckling hos konkurrande företag.
Först därefter kommer de första Bluetoothbestyckade produkterna.
- Vi ska erbjuda vår första Bluetoothbestyckade telefon under år 2 000, säger Örjan Johansson.
Charlotta von Schultz
Radionät istället för kablar
Bluetooth är en radionätslösning som automatiskt ansluter exempelvis mobiltelefoner, bärbara datorer och kameror som kommer i närheten av varandra. En stor grupp tunga företag står bakom tekniken. Förutom grundarna Ericsson, IBM, Intel, Nokia och Toshiba så har ytterligare 200 företag anslutit sig till Bluetooth Special Interest Group (SIG).
CVS