JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson söker 1 200 patent om året

Ericssons medvetna satsning på patentverksamhet har de senaste åren lett till en dramatisk ökning av antalet patentansökningar.

1998 sökte Ericsson över 1 200 patent på nya uppfinningar i över tio länder och Ericssons patentportfölj är idag en av telekomvärldens tyngsta.



En stark patentportfölj har blivit viktigare än någonsin för Ericsson. Många patent ger större handlingsfrihet på den aggressiva telekommarknaden.

- Vårt patentinnehav gör det också möjligt för oss att stödja en positiv marknadsutveckling för våra produkter och tjänster, säger Göran Nordlundh som är koncernansvarig för patent och patentstrategier på Ericsson.

Framför allt är det patent relaterade till en standard, som GSM eller W-CDMA, som är av strategisk betydelse för Ericsson.

Skälet är att där finns konkurrerande företag som också äger många patenträttigheter.

- Om något företag försöker hindra Ericssons verksamhet eller utestänga oss från en standard genom sitt patentinnehav är det avgörande att vi har förmåga att svara med motsvarande taktik. En domstolsprocess blir då lönlös för motparten. Ju fler värdefulla patent desto bättre förhandlingsposition.

Göran Nordlundh beskriver patentspelet som "kalla krigets maktbalans" där båda parter har mest att vinna på konstruktiva förhandlingar. Förhandlingar om stora generella patentportföljer leder oftast till ett utbyte av licenser som båda parterna fritt kan använda sig av, så kallade korslicenser. Annars köper eller säljer man licenser för ett specifikt patent som vilken handelsvara som helst.



patent i andra länder


Eftersom patent är ett skydd mot konkurrenter söker Ericsson främst patent i de länder där konkurrerande företag har sin tillverkning. Flest patentansökningar har man därför i USA, Europa och Japan. Patentmarknaden är stor, och det finns företag som enbart lever av att köpa och sälja patent istället för att bedriva tillverkning.

- Ett sådant kortsiktigt tänkande stämmer inte överens med vår syn på patent. Vår grundsyn är att patent framför allt ska skydda resultaten av vår forskning och utveckling så att vi kan leverera marknadsledande produkter. Det är det vi lever av i första hand.

- Sedan tror vi också på att främja öppna standarder och låga royalties för att öka teknikspridningen. Alla tjänar ju på en snabbväxande marknad, menar Göran Nordlundh.

Ericsson deltar också mycket aktivt i olika standardiseringsorganisationer som UMTS-IPR, ITU och Etsi för att kunna påverka branschen i mer öppen riktning. Under åren har Ericsson bedrivit ett delvis framgångsrikt arbete i utformningen av nya öppna standarder som ligger i linje med Ericssons teknik.

På marknadsavdelningen


Till skillnad från många andra företag sorterar patentfrågorna på Ericsson under marknad och strategisk planering. Det vanliga är att dela upp området mellan teknik- och juridikavdelningarna.

- Det markerar vår syn på patentfrågor att det just är ett marknadsstrategiskt verktyg. Det gör det också lättare för oss att föra ut patentmedvetandet i koncernen med en sådan uppdelning. Huvuddelen av patentarbetet sker ju ute i linjeorganisation som en naturlig del av vår forskning och produktutveckling, säger Göran Nordlundh.

På varje affärsområde inklusive tillämpad forskning finns dessutom patentansvariga som motsvarar hans funktion.

Göran Nordlundh hävdar att det ändå är det dagliga arbetet som utgör grunden för Ericssons lyckade patentstrategi och huvudskälet till att Ericssons patentansökningar ökat i antal och kvalitet de senaste åren.

Ericssons koncernpatentavdelning kommer inom överskådlig framtid att vara kvar i Kista eftersom Kista står för huvuddelen av Ericssons forsknings- och utvecklingsverksamhet.

Dock tar man hjälp av externa patentombud och byråer runt om i världen för att vara så effektiv som möjligt när det gäller nyhets- och patentsökningar.

TH

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)