En nyutvecklad reflektorantenn utan skärmar ger lättare och billigare lösningar för radiolänkar. Det är vad Mölndalsföretaget Comhat utlovar. Nystartade Comhat har patenterat en ny typ av parabolisk reflektorantenn som man hävdar är kompaktare och billigare än dagens antenner för radiolänkar. Tekniken är utvecklad av professor Per-Simon Kildal på Chalmers Tekniska Högskola.
- I de flesta reflektorantenner används skärmar klädda med absorberande material för att undertrycka signalen i sidloberna. Vår antennkonstruktion kan sända i en viss huvudriktning utan att behöva undertrycka sidloberna, säger Bengt Gustafsson, vd Comhat, som står för Communication by Hat Antenna Technology.
Prototyp finns frammeGenom att eliminera skärmarna kan antennstorleken och priset minskas med runt tjugo procent utan att försämra prestanda, menar han. Dessutom minskas vindlasten på masterna och det blir mindre risk för nedisning på vintern.
Reflektorantenner används primärt för radiolänkar, där anslutning av basstationerna i mobiltelefonnät är en viktig tillämpning. Det finns ett tjugotal radiolänktillverkare runt om i världen, varav flera ligger i Norden.
Ericsson, Allgon och Nokia är alla potentiella storkunder för Comhat. Tiotusentals exemplar av Ericssons radiolänk, Minilink, säljs till exempel årligen. Comhat har redan tagit fram prototypantenner med en diameter på 0,3 m och verifierat att tekniken fungerar för frekvenser på 18, 23 och 38 GHz. Under de kommande sex månaderna skall ytterligare 15 prototyper tas fram, i storlekarna 0,3, 0,6 och 1,2 m och för fem olika frekvensområden.
Monteringen av antennerna sker i Comhats lokaler medan tillverkningen skall läggas ut på legotillverkare.
- Vi arbetar också med att ta fram kundanpassade gränssnitt mellan radiolänk och antenn, säger Bengt Gustafsson.
Comhat har hittills finansierats av bland annat Nutek, men håller på med en ny emission på 9,6 miljoner kronor.
Susan Kelly