JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mobiltelefonchefen Johan Siberg ska se till att Ericsson håller sig i teknikens framkant

Vem hade kunnat tro att mobiltelefonerna skulle bli ett av totalt tre affärsområden inom Ericsson, och därmed nå samma rang som såväl AXE-växlar som radiobasstationer?

Från årsskiftet är det ändå så det ligger till, och chefen för mobiltelefoner heter Johan Siberg.

- Dubbeltelefonen, som kan användas på både 900- och 1800 MHz-bandet blir Ericssons nästa stora standardmobiltelefon.

- Och vi kommer att lansera en egen "kommunikator", ett mellanting mellan mobiltelefon och bärbar dator, för att ta upp kampen ned Nokia även på denna front.

Johan Siberg, 52, sedan årsskiftet chef för det nya affärsområdet Telefoner och Terminaler, ger klara besked på flera punkter. Han är en av de tre personer som har flest revärer i koncernen, i rang snäppet under koncernchefen Lars Ramqvist. Det är Johan Sibergs ansvar att Ericssons mobiltelefonverksamhet framgent växer i minst samma takt som marknaden.

- Vi ska konkurrera i teknikens framkant, säger han.

Det innebär bland mycket annat att egenutvecklade halvledare är ett viktigt konkurrensmedel. Johan Siberg är inte särskilt imponerad av de "kompletta" kretsuppsättningar för GSM-telefoner som vissa halvledartillverkare säljer, i vissa fall tillsammans med "komplett" programvara.

- Branschen består av de som leder och de som blir ledda. Vi vill vara bland de som leder, och då duger det inte att använda en föråldrad generation kretsar.

Men att sälja de egna kretsarna till andra tillverkare är inte heller aktuellt. Bedömningen man gjort är att det är en bättre affär att förädla kretsarna vidare, till färdiga mobiltelefoner.

- Det är faktiskt ganska svårt att konstruera en mobiltelefon. Tvåvägskommunikationen kräver mer komplexitet än till exempel en bärbar dator.

- Och dessutom är ju GSM-standarden levande, den vidareutvecklas med nya tillägg varje år, vilket gynnar oss, konstaterar han.



Dussinet fullt på rummet


Johan Siberg är en synnerligen rutinerad Ericssonchef med mer än 25 år i koncernen. På hans tjänsterum med utsikt över Kistas postmodernistiska takåsar finns, som sig bör, säkert dussinet olika mobiltelefoner. Flera gånger under intervjun går han och hämtar någon av dem för att visa upp ett extra tunt batteri, en udda antenn eller någon annan synlig egenskap.

Han tycker inte att det är så konstigt att mobiltelefonerna blivit ett eget affärsområde. Alla trender i televärlden, inklusive koncernens egen interna framtidsutredning Ericsson 2005, pekar på att terminalerna står för en allt större andel av de krävande tillämpningarna. I några år har Johan Siberg basat för Ericsson Mobile Communications, det bolag där mobiltelefonerna sorterar, och där har han sett hur volymen tiodubblats på tre år.

- Vi har ännu inte lyckats göra någon prognos som inte överträffats av verkligheten, konstaterar han.

- Så sent som i januari för ett år sedan trodde vi att världen skulle köpa 55 miljoner mobiltelefoner under 1996, jämfört med 40 miljoner året före. Det blev närmare 65 miljoner.

- Vi har nyligen justerat upp vår prognos till år 2000 för jag vet inte vilken gång i ordningen. Den här gången tror vi på 600 miljoner mobiltelefonanvändare i världen.

Johan Sibergs affärsområde domineras förvisso av mobiltelefoner. Men det heter faktiskt Telefoner och Terminaler, och det finns många intressanta projekt i mobiltelefonens utkanter.



Kanske vanliga telefoner igen


- Kanske vi rentav börjar göra vanliga telefoner för det fasta nätet igen. Men det blir i så fall en marginell företeelse om man ser till omsättningen.

En mer udda tillämpning är kommunikationsmoduler för exempelvis billarm. När krockkudden löses ut ska larmet gå, givetvis inklusive en position för olycksplatsen framtagen per GPS.

- Och eftersom krockkudden löses ut av inbromsningen så kommer ju faktiskt larmet att gå innan krocken, säger Johan Siberg med tydlig teknikfascination i rösten.

Gränsen mellan dagens cellulära mobiltelefoner och trådlösa telefoner för inomhusbruk - Dect - kommer också att suddas ut. De trådlösa kommer snart att kunna användas inom hela kvarter och stadsdelar, framöver kanske inom hela riktnummerområden. Då kan man bli nådd på samma telefonnummer oavsett om man sitter hemma, i bilen, på jobbet eller på en restaurang på stan. Tekniken går under namnet Super Cordless och kommer att börja dyka upp nästa år.

- Men redan nu lanserar vi Dect-telefoner för hemmabruk. Ett paket med upp till åtta hemterminaler som fungerar lika bra i trädgården som inomhus, säger han.

När det gäller digital-TV svävar Johan Siberg en aning på målet. Hur och när Ericsson ska göra settopboxar eller andra terminaler är för tidigt att svara på, menar han. Men han tror att Internet på TV kommer att samsas med TV-bilder i datorn - det kommer inte att finnas någon enskild, klar vinnare.

- Visst, vi kanske tar fram multimediaterminaler eller settopboxar för digital- TV också, men inget är beslutat i dagsläget, säger han.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)