Utveckling av 0,35 μm-process, övergång till 200 μm kiselskivor och helst en stark partner som kan MOS-teknik.
Det är huvuddragen i framtidsplanerna för Ericssons halvledartillverkning i Kista.Ericssons halvledarstolthet, den så kallade submyfabben i Kista, tillverkar idag så gott som uteslutande radiokretsar, mest i bipolär teknik. Tekniken är helt anpassad till mobiltelefoni, och över 90 procent av produktionen levereras internt inom koncernen. Men nu ska det bli ändring, berättar Kjell Bohlin som ansvarar för RF-kretsar på Ericsson Components.
- Vi ska satsa mycket mer på försäljning utanför Ericsson. För att klara den efterfrågan måste vi utöka vår kapacitet, säger han.
Man har planerat fyra steg i utvecklingen. Det första går ut på att komplettera dagens bipolära 0,5 μm-process på 5 V och en gränsfrekvens, Ft, på 25 MHz med en ny 0,35 μm-process för både bipolärt och BiCMOS. Den bipolära delen, kallad P81, ska vara för 4,5 V och en gränsfrekvens på 30 MHz. Liksom tidigare ska man använda fyra metallager. BiCMOS-delen ska göras för 3,3 V. Detta arbete har kommit ganska långt - produktionen väntas komma igång efter sommaren.
Steget därpå är större, det inbegriper bland annat en övergång från 150 mm till 200 mm kiselskivor. Beslut om detta väntas fattas nästa vecka. Planeringen är just påbörjad, och om allt går bra ska de första 200 mm-skivorna produceras i mitten av nästa år. Processen får då geometrier ner till 0,25 μm och man går över till djup-UV-litografi med våglängden 248 nm.
Processen för 200 mm-skivor beräknas kunna trimmas i olika steg ner till 0,13 μm, och i planen ingår också att börja utveckla en RF-CMOS-process med de geometrierna om ungefär två år.
Vad som händer därefter är det för tidigt att sia om, mer än att man sneglar på 300 mm-skivor - något som tidigast kan komma i fråga år 2002.
Partner sökesAllt denna processutveckling kan Ericsson Components inte klara på egen hand.
- Vi letar efter en partner, någon som kan komplettera vårt kunnande inom RF och bipolärt med mer MOS-kunnande, säger Bohlin.
Förändringarna kommer att kräva en utökning av personalen. Idag körs fabriken visserligen dygnet runt, men maskinparken klarar att producera dubbelt så mycket. Beskedet nu är en signal som är rakt motsatt det varsel på 280 personer som Ericsson Components offentliggjorde strax före jul.
- Vi har ännu inte tvingats avskeda någon, tvärtom har vi rekryterat en del. Varslet gällde under två år, men det är förvisso så att teknikskiftet gör att vi behöver ny kompetens, kommenterar Components säljchef Lars-Göran Lundblad, som inte vill ange några siffror när det gäller personalförändringarna.
Adam Edström