JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Blir uppfinnare på teknisk högskola

Högskolan i Halmstad lockar studenter från hela Sverige med landets enda utbildning inom innovationsteknik och entreprenörskap.


Daniel Andersson tar just nu en master som innovatör, en 60-poängsutbildning inom datorsystemteknik och mekatronik på högskolan i Halmstad. Trots att utbildningen är alldeles ny har studenterna strömmat till från högskolor i hela Sverige, bland annat från Chalmers, Kalmar och Kiruna.

Daniel själv har tre år på Chalmers bakom sig. Det som lockar är att utbildningen erbjuder kunskaper i såväl innovationsteknik och entreprenörskap.

- Den här utbildningen är unik. Det var det som lockade mig till Halmstad. Så vitt jag förstår är den ensam i sitt slag i hela Europa, säger han.

För att komma in måste man ha en relevant utbildning om minst 120 poäng - en så kallad teknologie kandidatexamen - inom exempelvis elektronik eller datateknik.

Daniel har inte jobbat tidigare men tycker att han kommer att vara väl förberedd för när det blir dags.

- Utbildningen är väldigt spetsad och man känner sig väldigt duktig inom sitt område säger han.

Daniel Andersson tycker också att lärarna är väldigt bra. De är alla civilingenjörer eller teknologie doktorer, och en del har erfarenheter av att starta och driva företag.



Exjobb invävt i utbildningen


Studenterna har nyligen inlett examensarbetet - också det unikt. För även om det omfattar 20 poäng precis som exjobben på alla andra civilingenjörsutbildningar, så löper det över nästan ett år. Studenterna gör det parallellt med andra kurser.

- Det är väldigt bra att inte behöva jobba med det på heltid. Det känns som om man får mer tid att fundera, idéer kan gro och växa under längre tid, säger Daniel.

Han gjorde sitt högskoleingenjörsjobb på Chalmers under liknande förhållanden och tycker att det är något som fler utbildningar borde ta till sig.

Daniel gör exjobbet ihop med två andra före detta chalmerister, Fredrik Hedenström och Anders Adolfsson. Arbetsgivaren heter Netzler och Dahlgren (NDC), på Särö. Företaget är inriktat på navigationsutrustning för autonoma fordon så grabbarna kommer attsyssla med trådlös kommunikation. Exakt vad de kommer att göra är kanske inte helt klart men även om så vore vill de inte prata alltför högt om det.

- Drömmen och målet är att vi ska lyckas. Att vi kan starta ett eget företag med vår innovation, eller sälja den till NDC och fortsätta utveckla den tillsammans med dem, förklarar Daniel.

- Det gör ju inget om det blir framgångsrikt också, tillägger han.



Industrin och KK-stiftelsen


De andra studenterna gör också exjobb i samarbete med olika företag. Och det är ingen slump. Idén till utbildningen kom från professor Bertil Svensson och studierektorn Albert-Jan Baerveldt på högskolans Centrum för datorsystemarkitektur (CCA).

När Stiftelsen för Kunskaps- och Kompetensutveckling, KK-stiftelsen, kom med ett upprop om samarbete om nya nya masterutbildningar nappade dessa två, och skickade in en ansökan. På KK-stiftelsens önskelista stod utbildningar som genomförs i samverkan med företag, industriforskningsinstitut eller någon annan tillämpningsinriktad miljö.

KK-stiftelsen ska främja kunskaps- och kompetensutbyte mellan näringsliv, universitet, högskolor och forskningsinstitut. Bland annat är syftet att fylla glappet mellan utbildning, forskning och produktutveckling.

För att få KK-stiftelsens stöd måste näringslivets ekonomiska engagemang vara av samma storleksordning som stiftelsens.

CCA fick 3 miljoner kronor under en femårsperiod för att dra igång utbildningen.

- Målet är att fler nya företag ska utvecklas. Här i Halmstad har vi inte något stort företag som ABB i Västerås som naturlig samarbetspartner för högskolan, vilket är både på gott och ont. Fördelen är att vi tvingats skapa samarbeten över hela Sverige men också utomlands, säger professorn och eldsjälen Bertil Svensson.

Att det blev just innovation i kombination med datorsystemteknik och mekatronik var ingen slump. Högskolan i Halmstad har en stark forskning inom de ämnena.

Och flera av företagen som idag ingår som partners till utbildningsprojektet ihop med KK-stiftelsen spirade en gång ur den myllan. De är högteknologiskt inriktade och växer alla dynamiskt med sina innovationer.

Med en något fördomsfull bild på näthinnan frågar jag Daniel om man måste var på ett speciellt sätt för att bli en bra innovatör. Då skrattar han.

- Man behöver inte födas till uppfinnare. Mycket ligger i att lära sig se möjligheterna. Att se vilken teknik som efterfrågas och våga satsa på den. Att se och ta till vara affärsmöjligheterna.

- Visst är kombinationen av en klurig, eftertänksam uppfinnarsjäl och en utåtriktad entreprenör oslagbar. Och med en gedigen utbildning, som våra lärare kan ge oss, får vi chansen att lära oss ta till vara allt det där, säger han.



Inga konkurrenter


Enligt Bertil Svensson i Halmstad har inte den nya utbildningen några konkurrenter. Jämförelser kan dock göras med Chalmers, KTH och Linköping.

På Chalmers finns det internationella masterprogrammet Digital Communication Systems and Technology. All undervisning bedrivs på engelska och programmet har mest utländska studenter men det är öppet för svenskar.

Där gör studenterna oftast sitt exjobb på något stort företag som Volvo eller Ericsson. Och även om innovation inte står på schemat så ska exjobbet ge studenten träning

i forskning och projektplanering som är viktiga delar i innovationsarbetet.

I vissa av de kurser som ges på KTHs Institution för maskinkonstruktion, avdelningen för Mekatronik, ingår också innovation som en uttalad del.

På de kurser som ges inom det internationella mastersprogrammet Communication and Information Interactivity på Linköpings Universitet, tillåter uppgifterna studenterna att utveckla den innovativa ådran men innovation som moment är inte något uttalat.

Erika Ingvald

www.hh.se/dep/cca

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)