Steget från 8 till 16 bitar stupar ofta på kostnaden.
Nu har Hitachi lanserat en serie 16-bitars styrkretsar som ska ha så lågt pris att de kan utgöra ekonomiskt vettiga alternativ till 8-bitarskretsar.
Hitachi har lanserat H8/2100, en serie 16-bitars styrkretsar som ska prissättas i klass med 8-bitarskretsar och ha en del typiska 8-bitarsfunktioner.
Kretsarna är utvecklade för tilllämpningar som kryptering, motorstyrningar och linjekort, men tillverkarens tanke är att de ska vara tillräckligt allmänna för att få brett genomslag inom alla industri- och kommunikationsområden där vanliga 8-bitar inte riktigt räcker. Det exakta priset vill man inte ange, eftersom det i så hög grad beror på var kretsen köps och vilka kvantiteter det är frågan om.
Kretsen bygger på Hitachis 16/32-bitarskärna H8S, och innehåller dessutom 128 kbyte flashminne och upp till 4 kbyte SRAM. Flashminnet kan programmeras på plats, via serieporten, eller i en prom-programmerare. Givetvis kan även tillämpningen själv utnyttja flashminnets möjligheter till omprogrammering under drift.
En uppsjö gränssnitt
På kretsen sitter en hel uppsättning timrar: en 16-bitars med två register, tre eller fyra 8-bitars, en pulsbreddsmoduleringstimer och en vakthund. Dessutom finns en 10-bitars AD-omvandlare och två 8-bitars DA-omvandlare på kretsen.
För kommunikation med omvärlden finns också upp till tre universalsändtagare - USART - varav en är avsedd för infrarödkommunikation enligt Irda-protokollet. Varianter med I2C-gränssnitt finns också.
Utvecklingen sker förslagsvis med hjälp av det tillhörande utvärderingskortet, kallat EVB2144F. Detta innehåller, förutom kretsen, möjligheter till programmering av flashminnet samt en Gnubaserad C-kompilator och en källkodsdebugger.
Kretsarna levereras i QFP-kapslar med mellan 80 och 100 ben, och upp till 82 in- och utgångar.