JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Snabbt kortbyte snart standard

För telekomindustrin är det oerhört viktigt att kunna byta instickskort under drift. Därför är det en stor fördel nu när det snart kommer standardprodukter som klarar snabbyten. Att funktionen dessutom läggs direkt i kisel gör saken inte sämre.


Drygt ett och ett halvt år har det tagit att nå fram till en standard för snabbyte av kort i ett Compact PCI-system. Tekniken, kallad Hot Swap, innebär att ett kort kan tas ur eller sättas i ett system under drift utan att det uppstår problem. Visserligen är standarden ännu inte klubbad, men den kommer att antas i sommar. Det är alla inblandade överens om.

- Under sensommaren, när standarden är spikad, kommer vi nog att få se en flora med Hot Swap-klara kort från flera tillverkare, säger Michael Ullskog, storkundsansvarig för Motorola Computer Group i Europa.

- Inom ett till två år är det förmodligen standard att använda Compact PCI med Hot Swap i alla tyngre servrar.

Inte minst inom telekomindustrin är intresset stort för en bakplansbuss som klarar snabbyte av kort under drift. Telekomföretagen har som mål att utrustningen skall fungera 99,999 procent av tiden, menar Eran Strod på Motorola Computer Group. Det innebär i sin tur att ett system i medeltal får stå stilla mindre än en sekund om dagen.

- Inom telekomindustrin har vi alltid haft kravet på oss att kunna byta kort under drift, säger Matz Andersson, ansvarig för styrprocessorer för ATM-växlar på Ericsson Telekom.

- Tidigare har vi fått göra Hot Swap-delen själva, därför är det mycket intressant nu när det kommer färdiga produkter med den här typen av funktionalitet.

På Ericsson Telecom har man ännu inga kommersiella produkter som använder Compact PCI, men Matz Andersson menar att tekniken kan vara intressant att använda i alla tillämpningar där en centralenhet används för att hantera nätprodukter som exempelvis växlar och routrar.



Byta CPU-kort på sikt


Vad innebär då den nya standarden som är på väg att klubbas igenom? Ja, svaret är inte enkelt eftersom den definierar olika typer av stöd beroende på om man talar om funktionen på kislet, kortet, i bakplanet eller i systemet.

På systemnivå talar man om tre klasser av stöd för snabbyte, nämligen Basic Hot Swap, Full Hot Swap och High Availibility. Den förstnämnda varianten är enklast och innebär att en operatör måste göra operativsystemet uppmärksamt på att ett kort snart skall bytas ut, så att rätt drivrutiner kan laddas. I ett Full Hot Swap-system sker däremot allt detta automatiskt.

I dagsläget är det enbart de två enklaste nivåerna av snabbyte som kommer att standardiseras. Den mest komplexa, High Availibility, är ännu inte klar.

- Hot Swap för Compact PCI betyder att alla kort utom centralprocessorkortet kan bytas i systemet, men det finns tankar på att även CPU-kortet skall kunna bytas under drift i framtiden, säger Michael Ullskog.

De två enklaste nivåerna av snabbyte är också de som kan läggas ända ner på kortnivå. Vilket i sin tur innebär att tillverkare av gränssnittskretsar för PCI-bussen just nu arbetar med att ta fram kretsar som gör det lättare att realisera ett snabbyte.

På kretsnivå har man definierat tre nivåer av stöd för snabbyte: Hot Swap Capable, Hot Swap Friendly samt Hot Swap Ready. Även här är det den förstnämnda nivån som är enklast, då den enbart innehåller de allra nödvändigaste för att stödja snabbyte.



Snabbyte på kiselnivå


Nivå två innebär däremot att de flesta funktioner som krävs för att ett snabbyte skall kunna ske är införda i kislet. Den tredje nivån innebär att alla funktioner är införda samt att även några ytterligare funktioner finns med. En sådan är att kretsen ser till att vissa signaler är förspända innan kortet kopplats till PCI-bussen.

Först ut är med PCI-kretsar som klara snabbyte blev PLX Technology. Företaget lanserade nyligen två nya kretsar som klarar snabbyte på Hot Swap Friendly-nivå (se rutan).

Hur just PLX-kretsarna kommer att mottas är ännu svårt att säga. Varken Michael Ullskog eller Matz Andersson vill uttala sig om kretsarna kommer att användas i företagets framtida produkter.

- Men det är på intet sätt uteslutet att vi kommer att använda PLX Technologys kretsar i framtiden. Vi ligger i diskussion med företaget, liksom med andra leverantörer just nu, säger Michael Ullskog.

- För oss är utvecklingen att lägga Hot Swap-funktionerna ända nere på kiselnivå mycket intressant. Förmodligen kommer flera tillverkare att släppa kretsar med sådana funktioner inom kort, säger Matz Andersson.

Anna Wennberg



Första kislet med Hot Swap


Amerikanska PLX Technology lanserade nyligen två PCI-kretsar som klarar snabbyte, Hot Swap, i ett Compact PCI-system. Compact PCI är en snabb bakplansbuss.

Den ena kretsen, PIC 9054, är ett gränssnitt som tar hand om kommunikationen mellan PCI-bussen och lokalbuss på kortet. Kretsen är speciellt utvecklad att använda tillsammans med processorerna MPC 850 och 860 från Motorola.

Den andra kretsen, IOP 480, är en ny typ av inbyggnadsprocessor, så kallad IO- processor, som i huvudsak består av en PIC 9054-del och en Power PC-kärna.

Båda PLX-kretsarna stödjer I2O, som står för Intelligent Input/Output. I2O är en standard som gör att kommunikationen är oberoende av processor, buss och operativsystem. Till kretsarna finns också ett utvecklingspaket som innehåller drivrutiner, utvecklingsprogramvara, utvecklingskort samt färdiga hårdvarukonstruktioner.

PCI 9054 kommer i provexemplar i augusti och börjar volymtillverkas mot slutet av året. IOP 480 släpps däremot i prover under årets fjärde kvartal, medan volymtillverkningen startar i början på nästa år. PLX Technology representeras i Sverige av Pelcon.

AW

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)