JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Minnen på minst 4 Mbit

Elektroniktidningen presenterar 29 tillverkare av halvledarminnen på 4 Mbit eller större. Minnena är sorterade efter storlek, så varje rad kan representeras av flera minnesfamiljer.


DRAM-tillverkarna har haft några tuffa år nu. 1996 gick luften totalt ur DRAM- marknaden. Sedan dess har DRAM-priserna fortsatt att sjunka vilket lett till att flertalet tillverkare tvingats göra kraftiga nedskärningar i investeringsplanerna.

Men ljusare tider är på väg, spår analytikerna. Redan mot slutet av året kan tillgången och efterfrågan på DRAM-minnen åter vara i balans. Och därefter skall det gå stadigt uppåt.



256 Mbit DRAM i volym


Trots att DRAM-tillverkarna stretat i motvind har de inte legat på latsidan vad gäller att utveckla större minnen.

I översikten här intill kan man utläsa att tre företagen - IBM, Mitsubishi och Samsung - redan har provexemplar om 256 Mbit ute på marknaden, medan Siemens släpper sina första prover när som helst.

Samsung lovar dessutom volymtillverkning av 256 Mbit DRAM-kretsar innan året är slut.

Värt att nämna i sammanhanget är att IBM och Siemens satsar på synkrona DRAM, som är en vässad variant av DRAM. Dessa minneskretsar, så kallade SDRAM, kan läsa och skriva data vid varje klockcykel, medan läsning och skrivning i ett traditionellt DRAM tar två eller flera skrivcykler.



Matningsspänning mot 0,9 V


SRAM hittar man inte alls i samma mängd som DRAM i översikten. Den enkla anledningen är att de flesta SRAM fortfarande är mindre än 4 Mbit.

Några tillverkare har dock släppt SRAM som är större än 4 Mbit. Dit hör Sharp som redan har 8 Mbit minnen i volym, samt IBM som har provexemplar framme i samma storlek. Amic släpper 8 Mbit-prover sista kvartalet i år.

En trend hos SRAM-tillverkarna är annars att göra minnen för allt lägre matninsspänningar. Kretsar matade med 1,8 V finns redan framme.

Samsung var först ut med ett sådant SRAM, därefter har exempelvis Mitsubishi och Cypress följt efter. Nästa steg är 0,9 V-versioner, ett steg som exempelvis Toshiba sägs ha planer på att ta redan under året.

Flashminnestillverkarna AMD och ST Microelectronics (fd SGS-Thomson) är också exempel på företag som har anammat trenden att göra effektsnåla minnen. Båda har lanserat flashminnen som matas med 1,8 V.

Flashminnen börjar även dyka upp i ganska rejäla storlekar. Intel och Hitachi har volymproduktion av flashminnen om 64 Mbit idag, medan Sandisk dessutom kan erbjuda ett minne om hela 128 Mbit.

Sandisks flashminnen är dock speciella eftersom de levereras tillsammans med en fristående styrkrets. Minnena är exempelvis tänkta att användas som sekundärt boot-minne i tillämpningar där det inte kan accepteras att en bootning från hårdisken kan fallera.



Flera minnen på samma rad


Bra att veta är att alla minnen från en tillverkare som är av samma typ och storlek är hopslagna på en rad i översikten.

Dessutom har vi tagit med minnen som ännu bara finns att få i prover, eller som kommer i provexemplar innan årets slut.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)