Gammal elektronik ska återvinnas, så långt möjligt till ren plast, metall och så vidare. Och det är tillverkarna och importörerna som ska göra det. Så säger en kommande återvinningslag i det miljöstränga Tyskland.
Miljöministern Angela Merkel satsar på IT-sidan. Den står visserligen bara för en knapp tiondel av det berg av elektronikskrot på 1,5 miljoner ton som tysken producerar per år. Men "den typiskt korta innovationscykeln och nya vanor hos konsumenterna" talar för att man börjar här. Vitvaror, radio och tv kommer senare.
Länge försökte Tyskland med frivillighet. De ledande elektronikproducenterna byggde upp ett samarbete, kallat Cycle, som utarbetat allmänna riktlinjer. Man arbetade efter principen "återanvändning framför återvinning, och återvinning framför deponi". Det fanns också några ambitiösa initiativ hos Siemens och Telekom.
Men fortfarande hamnar mer än hälften av alla utrangerade IT-produkter i odemonterat skick på tippen eller i sopugnen. Därför blir det nu lagstiftning, den första i EU. Schweiz har redan infört en lag.
- Vår tanke är att IT-apparaterna helt ska återvinnas som ursprunglig råvara förbrännas under hög utvinningsgrad. Fast till en början får vi väl godta att en del deponeras, säger Thomas Rummler, avdelningschef på miljödepartementet i Bonn.
Insamlingen sker via den kommunala sophämtningen, varifrån IT-skrotet överlämnas till respektive tillverkare eller importör. Förutom bättre miljö vinner samhället i form av billigare sophantering, 2 miljarder kronor, och utan att övervältrandet på industrin måste slå igenom i ökade produktpriser:
- Att återvinna en pc kostar dock bara 10 D-mark (knappt 50 kr), säger Thomas Rummler.