I månadsskiftet februari/mars kom äntligen den svenska översättningen av den nya EMC-guiden från tryckeriet. Därmed blir det enklare att tolka EUs EMC-direktiv.
- Den nya EMC-guiden är mycket mer heltäckande och kraftigt förbättrad jämfört med den äldre från 1993, säger en nöjd Ingvar Enqvist på Elsäkerhetsverket.
Han har varit med att driva på arbetet med den nya EMC-guiden.
- Den har en klarare terminologi och är inte lika bokstavstrogen som den gamla, utan tar mer fasta på intentionerna i direktivet. Dessutom framgår att kraven ska stå i proportion till den nytta de gör, tillägger han.
Även om definitionerna ungefär är de samma som tidigare så har de blivit mer precisa. Dessutom har begreppet färdig produkt tillkommit. Med färdig produkt avses en komponent eller anordning som har en direkt funktion och eget hölje. En färdig produkt ska CE-märkas i motsats till en komponent som inte har direkt funktion.
Komponenter med direkt funktion är bland annat instickskort till datorer, styrsystem, elmotorer och strömförsörjningsaggregat.
System eller fast installation
En tolkning som Elsäkerhetsverket fått igenom är hur man ska förfara med installationer.
- De kan antingen betraktas som system eller som fasta installationer, förklarar Ingvar Enqvist.
Ett system består av CE-märkta delar som byggs samman till en installation i exempelvis en processindustri. Alternativt kan man bygga det som en fast installation. I det senare fallet behövs ingen CE-märkning men systemet måste ändå uppfylla EMC-direktivet.
Värsta fall
- Själv skulle jag välja att bygga det som ett system av CE-märkta delar och låta olika leverantörer konkurrera om beställningen.
För bland annat datortillverkare har det införts ett så kallat värsta fall. Det innebär att det räcker med att prova den konfiguration som rimligen ger de största störningarna. Dessutom finns klara riktlinjer för vad som gäller vid reparationer.